TARTA Z LIŚĆMI I PAPRYKĄ NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE

Mocno rozszerzyłam znaczenie nazwy mojej tarty, ponieważ do jej przygotowania można użyć składników w różnych wariantach. Sama miałam początkowo plan na zrobienie spodu z batatów, a nadzienia z liśćmi jarmużu, ale mój dzień okazał się być bardzo zaskakujący kulinarnie. Zaczęło się od dostawy świeżych warzyw, które kupuję od mojego ulubionego Ogrodnictwa z Tradycjami. Kupiłam świeże, pachnące liście musztardowca, których gorczyczny aromat unosił się nęcąco w mojej kuchni. W eko sklepie kupiłam przecenione, lekko zasuszone bataty, które okazały się być ziemniakami truflowymi. No cóż, kształt pasował do batatów. Kolor był tylko zbyt ciemny, ale przecież były trochę pokurczone, miały prawo być ciemniejsze. Tarta wyszła zaskakująca – kremowa, słodka od ziemniaków z nutą goryczy od musztardowca. Chrupkości dodały orzechy, którymi posypałam całość, choć Małżonek stwierdził, że za mało. Starsze dziecko zjadło tylko ziemniaki (choć kolor nie wzbudził jej zaufania), a Młodsze wciągnęło całą, dużą porcję.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki truflowe/bataty/ zwykłe pyrki
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek zielonej cebulki ze szczypiorkiem
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- pęczek liści: musztardowiec/ szpinak/ jarmuż /rzodkiewki /pok choy itp.
- 1 opakowanie soft sliken tofu (395g) lub ok. 400g tofu naturalnego, zwykłego
- 4 jaja
- sól i pieprz do smaku
- 2 garście mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej
Wykonanie
- Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plastry, ok. 2-5 mm. Można to zrobić nożem, krajalnicą, tarką lub obieraczką. Plastry ziemniaków obtaczamy w łyżce oliwy i obsmażamy porcjami na patelni. Mają lekko zmięknąć. Tak przygotowane plastry wrzucamy do ceramicznej formy, rozkładamy je równomiernie nie zapominając o bokach.
- Piekarnik ustawiamy na 180st.C.
- Cebulkę siekamy razem ze szczypiorkiem i szklimy na pozostałej oliwie. Dodajemy pokrojone drobno papryki i całość chwilę dusimy. Dodajemy poszarpane liście i smażymy do momentu aż zmniejszą swoją objętość. Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Tofu oraz jaja blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz oraz lekko przestudzoną zawartość patelni. Mieszamy i wykładamy na ziemniaczany spód.
- Orzechy, płatki drożdżowe oraz mieloną paprykę wsypujemy do młynka lub malaksera i mielimy, ale nie na proszek. Wysypujemy na wierzch tarty.
- Tartę wstawiamy do nagrzanego pieca na 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 10 do lekkiego przestygnięcia i związania. Kroimy na ósemki i podajemy ze świeżymi warzywami i/lub liśćmi.