KOKOSOWY JAGIELNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM, BEZ CUKRU

KOKOSOWY JAGIELNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM, BEZ CUKRU

Bajecznie truskawkowy. Doskonały na deser i jako mały posiłek. Dla małych i dużych. Mniam.

Składniki na tortownicę 26cm

spód

  • 2 garści daktyli namoczonych przez min. 4h (daktyle kroję w plastry i zalewam ciepłą wodą do zakrycia tychże)
  • 2 łyżki kakao
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła

masa jaglana

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 400ml mleko kokosowe w puszce (nie wstrząśnięte)
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub ziarna z połowy laski (można pominąć)
  • 1 czubata łyżeczka miodu (można pominąć lub dodać więcej)

mus truskawkowy

  • 500g truskawek
  • 2 kopiaste łyżeczki agar-agar
Drugorodnej smakuje 🙂

Wykonanie

  1. Zmiksować wszystkie składniki na spód. Dodajemy również wodę z moczenia, ale można część odlać i dodawać stopniowo tyle ile potrzeba, żeby masa nie wyszła zbyt mokra. Masa powinna mieć konsystencję mokrej gliny. Należy nią wylepić dno tortownicy (ja zawsze kładę na dno papier, a boki smaruję masłem/olejem koko) i wstawić o lodówki.
  2. Mleko kokosowe otworzyć i wyjąć „śmietankę”. Powinno wyjść ok. 3-4 łyżek. Wodnistą część zostawić do ugotowania kaszy.
  3. Kaszę przepłukać, sparzyć i ugotować w proporcji 1:2,2 w wodzie z dodatkiem wodnistej części mleka kokosowego.
  4. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę (studzić ok. 1h) zblendować na gładko ze „śmietanką” kokosową, wanilią i miodem. Wyłożyć na spód i wygładzić.
  5. Z truskawek wybrać ok. 2 garści dorodniejszych do ozdobienia (można pominąć). Resztę zblendować na mus.
  6. Agar rozpuścić w 1/4 szklanki wody i zagotować. Należy ciągle mieszać, a jeżeli roztwór robi się zbyt gęsty to warto dodać jeszcze trochę wody. Jeżeli damy za dużo wody to warto dodać kolejną łyżeczkę agaru. Rozpuszczony, ciepły roztwór agar wlewamy do musu, energicznie mieszamy i szybko wylewamy na jagielnik. Mus powinien zacząć  od razu tężeć, więc szybko przystrajamy wierzch.
  7. Wkładamy do lodówki na min. 4h.

 



1 thought on “KOKOSOWY JAGIELNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM, BEZ CUKRU”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *