FARINATA ZE SZPARAGAMI

FARINATA ZE SZPARAGAMI

Jeden z moich starszych wpisów pokazywał jak zrobić farinatę z moczonych nasion ciecierzycy. Zdecydowanie częściej zdarza mi się robić klasyczną z mąki, gdyż, jak to ujęła moja znajoma, „farinata przyjmie wszystko”. Jeżeli tylko będziemy pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej namoczyć mąkę to mamy gwarantowany szybki i pożywny posiłek. Tym razem chciałabym podzielić się sposobem na majowo-czerwcowy placek z zielonymi szparagami.

Składniki na formę od tarty ok. 30cm

  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 600g wody
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do nasmarowania formy + 1łyżeczka do zeszklenia cebulki
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek natki pietruszki
  • 150g sera korycińskiego lub tofu
  • 1 cebula lub pęczek młodych cebulek
  • opcjonalnie świeżo mielony pieprz

Wykonanie

  1. Minimum 4h wcześniej zalewamy mąkę z ciecierzycy wodą i dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem. Zostawiamy w lodówce lub chłodnym miejscu.
  2. Jeżeli przystępujemy już do przygotowania placka to możemy teraz dodać sól (ilość wg uznania, optimum to 0,5-1 łyżeczka) i oliwę, po czym znowu dokładnie mieszamy.
  3. Włączamy piekarnik na 220stC.
  4. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (szparagi same łamię się w odpowiednich miejscach), łodygi kroimy w plastry, a główki zostawiamy w całości (odkładamy osobno).
  5. Ser lub tofu kruszymy.
  6. Cebulkę siekamy i szklimy na oliwie.
  7. Natkę siekamy drobno.
  8. Smarujemy tłuszczem formę, wysypujemy plastry szparagów (bez główek), pokruszony ser lub tofu, cebulkę i posiekaną natkę. Rozkładamy wszystko równomiernie i zalewamy ponownie zamieszanym ciastem na placek. Na wierzch wysypujemy główki szparagów.
  9. Zapiekamy placek przez 30-35 minut. Po wyjęciu można posypać świeżo zmielonym pieprzem. Kroimy po ok. 15 minutach od wyjęcia. Smacznego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *