PLACUSZKI Z GRYKĄ I BIAŁYM SEREM/TOFU

Jest to jedna z moich propozycji przygotowanych na spotkanie z rodzicami podczas warsztatów. Przepyszna kompozycja białego sera i kaszy gryczanej. Placuszki są świetne na każdą porę dnia oraz jako przekąska w plenerze. Są delikatne i pożywne. Dla mnie bomba.
Składniki na 10-12 sztuk
- 0,5 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 150g białego sera półtłustego (można użyć tofu)
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 jajo
- 2 łyżki koperku (lub dowolnej innej przyprawy)
- olej roślinny do smażenia (można pominąć)
Wykonanie
- Kaszę płuczemy i gotujemy na sypko (proporcje 1:2). Studzimy.
- Dodajemy mąki, pokruszony ser (lub tofu) oraz jajo i koperek i wyrabiamy ręką do momentu aż masa będzie się kleić.
- Rozgrzewamy patelnię, wlewamy kapkę tłuszczu i nakładamy łyżką kulki masy, które rozpłaszczamy na placki (łyżkę można pomoczyć w wodzie i wtedy nie będzie się przyklejała do masy).
- Smażymy na złoty kolor. Zjadamy z dowolnymi dodatkami.