JAGIELNIK „VEGE TOFFI”

Wegańskie toffi jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Jest to pyszne połączenie daktyli i masła orzechowego. Jagielnik o takim smaku musiał być pyszny. Zachwycił zarówno rodziców jaki i dzieci. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru i wegański. Poza tym szybki do zrobienia i idealny jako zimny deser. Ozdobiłam go bananami oblanymi sokiem z cytryny, ale jak tylko pojawią się świeże owoce to zrobię w każdej wersji: z truskawkami, wiśniami, borówkami, malinami czy porzeczkami. Pyszności!
Składniki na tortownicę ∅16
spód
- 3/4 szklanki płatków owisanych
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki daktyli (trzeba je pokroić i namoczyć min. 2h wcześniej)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
masa
- 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 70g daktyli
- 2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
dodatkowo
- dowolne owoce, u mnie plasterki banana polane sokiem cytrynowym (neutralizuje mdły smak bananów i chroni je przed ciemnieniem)
Wykonanie
- Kaszę płuczemy i parzymy, a następnie gotujemy razem z pokrojonymi daktylami w wodzie lub mleku/napoju roślinnym (proporcje 1:2,2). Ja wcześniej zlałam wodę z moczenia daktyli na spód i dodałam ją do ogólnej puli wody na gotowanie kaszy. Kaszę studzimy przez ok. 30 minut (ciepła lepiej się blenduje).
- Podczas gotowania kaszy zajmujemy się spodem. Mielimy płatki i orzechy, a następnie blendujemy je z daktylami i olejem. Wykładamy gotową masą spód foremki i wkładamy do lodówki.
- Ostudzoną kaszę blendujemy z masłem orzechowym i olejem na optymalnie gładki krem (ja mam zawsze grudki). Wykładamy od razu na przygotowany spód, wygładzamy wierzch i układamy przygotowane owoce.
- Wstawiamy do lodówki na min. 4h. Po wyjęciu kroimi mokrym nożem (masa jest kleista).
Dzięki za przepis! Jutro zrobię.