GOFRY ZIEMNIACZANO-TOPINAMBUROWE

Szczerze nie znoszę robić placków ziemniaczanych. Te idealne wymagają sporej ilości tłuszczu co jest dla mnie nie do przyjęcia. Nie podoba mi się też odlewanie soku powstałego po starciu ziemniaków, bo tam jest mnóstwo witamin i składników mineralnych, których mi bardzo szkoda. W związku z tym moje placki są najczęściej kapciowate i bardzo mało chrupiące. Szkoda dla nich zachodu. Dlatego właśnie odkryciem tego roku są dla mnie gofry ziemniaczane! Praktycznie bez tłuszczu, chrupiące, łatwe i można je zrobić z dodatkiem wartościowego topinambura! Jej!!! Teraz sama nie mogę doczekać się tych gofrów. Są pyszne same, z hummusem, ze śmietaną, a mój Małż oczywiście oszalał przy talerzu gofra po zbójnicku. Pomysły na ich podanie można mnożyć. Polecam podpiec je jeszcze przez ok. 5-10 minut w piekarniku ustawionym na 140-150stC (termoobieg) – nabiorą chrupkości. Podstawowy przepis wzięłam od Olgi Smile, ale przerobiłam go dodając topinambur i cebulę, które dodają niezwykłego, słodko-karmelowego aromatu. Bardzo gorąco polecam.
Składniki na ok. 12 sztuk
- 1 kg obranych ziemniaków i bulw topinambura (niech ziemniaków będzie minimum połowa)
- 2 dorodne cebule (u mnie czerwone)
- 2 jaja lub 1 dodatkowa łyżka skrobi
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki (u mnie orkisz pełnoziarnisty, ale może być dowolna inna, też bezglutenowa)
- 2 łyżki oleju do ciasta lub do smarowania gofrownicy (u mnie się nie przyklejały, można też pominąć)
- ewentualnie sól i pieprz, ale ja nie daję
Wykonanie
- Ziemniaki, topinambur i cebule zetrzeć. Ja po prostu puściłam przez wyciskarkę. Można też rozdrobnić w blenderze.
- Dodajemy jajka, mąki i ewentualnie przyprawy oraz olej i dodatkowo blendujemy na papkę.
- Nakładamy na gofrownicę (ewentualnie natłuszczamy ją) i pieczemy do uzyskania złotego koloru (nieco dłużej niż zwykłe gofry).
- Jeżeli wrzucimy je do piekarnika (140-150stC) to nabiorą dodatkowej chrupkości, my zrobimy wszystkie i będziemy mogli zasiąść do ciepłego, pełnego posiłku z rodziną bez latania do gofrownicy.