KULEBIAK Z KREMEM BURACZANYM

Danie pasuje na przyjęcie lub świąteczny posiłek. Ja zrobiłam na leniwe i mroźne niedzielne popołudnie. Połączenie suszonych pomidorów z kiszoną kapustą zapewni smak umami bez grzybów i dzięki temu nawet najmniejsza z naszej rodziny mogła nacieszyć się smakiem kulebiaka. A po spotkaniu słodkich, pieczonych warzyw z zakwasem zupa nabrała intensywnie słodko-kwaśnego smaku. Składniki na 2 kulebiaki
farsz
- 500g kiszonej kapusty
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- woda, ok. 1/3 szklanki
ciasto
- 500g mąki (u mnie 350g razowej orkiszowej i 150g białej)
- 1 szklanka letniej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa
- 1 jajo lub 60g jaja siemieniowego
- 100g masła roztopionego lub oleju roślinnego
- szczypta soli
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu
- dodatkowo: kilka łyżek oleju, czarnuszka
Wykonanie
- Drożdże rozkruszyć, zalać połową wody i dodać słodziwo. Poczekać ok. 15 minut aż zaczyn ruszy.
- W tym czasie posiekać cebulę, wrzucić na ciepły olej i zeszklić. Po chwili dodać posiekane pomidory, a po kolejnych kilku 2-3 minutach dodać posiekaną kapustę. Zalać wodą, doprwić ją do wrzenia, dodać kminek, zamieszać i przykryć. Niech się dusi ok. 30 minut lub do czasu aż kapusta zmięknie.
- Do gotowego zaczynu dodać resztę wody, jajo, mąkę i sól. Wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto ręką lub robotem. Podczas wyrabiania dodawać tłuszcz w 3-4 porcjach. Po 5-10 minutach odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5h.
- Ugotowaną kapustę zostawić do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2porcje. Każdą rozwałkować na kształt prostokątnopodobny, posmarować nieco olejem i nałożyć po połowie farszu. Zawinąć w rulon, przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować olejem i posypać czarnuszką.
- Piec w 200stC przez ok. 40-45 minut.
Zupa krem, 2-3 porcje
- 300g buraków
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- woda lub bulion, ok. 1-2 szklanek
- dodatkowo: koperek, śmietana
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Buraki obrać, pokroić na kawałki i zrobić z nich pakunek owinięty papierem do pieczenia. Włożyć na blachę i włożyć do 180stC na 1h.
- Po 0,5h dołożyć drugi pakunek z całym jabłkiem, cebulą w łupinach i czosnkiem też w łupinach. One mają się piec 0,5h, czyli do końca czasu pozostałego burakom.
- Upieczone i ostudzone buraki przerzucić do garnka, dodać miąższ jabłka, cebulę bez łupiny i korzonka oraz obrany czosnek. Dodać zakwas i tyle wody lub bulionu, żeby konsystencja była zadowalająca. Zmiksować na krem i doprawić do smaku.
- Zagotować i przełożyć do miseczek.
- Można posypać koperkiem i/lub dodać śmietany.