CHRUPIĄCE, WEGAŃSKIE CIASTECZKA DLA LENIWYCH

Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis. Na pewno był znaleziony w sieci, ale teraz nie pamiętam gdzie. Potrzebowałam przepisu na ekspresowe ciastka bez jaj i masła (bo lodówka zapomniała się uzupełnić, niedobra) i znalazłam. Miało być raz, a było z kilka… dziesiąt. Są super chrupiące, super szybkie i super proste. Na nagły głód i w różnych wariacjach.
Składniki na 2 blachy
- 1/2 szklanki cukru (można zredukować tą ilość)
- 1 szklanka mąki (ja najczęściej używam orkiszu 2000)
- 1/2 szklanki płatków owsianych (zmielonych lub nie) albo zmielonych orzechów albo po prostu mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) lub wody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
dodatkowo
- w wersji kakaowej: 3 łyżki kakao
- w wersji waniliowej: 1 łyżeczka mielonej wanilii
- w wersji orzechowej: zmielone orzechy zamiast płatków owsianych (patrz wyżej)
- w wersji sezamowej: 1 łyżka tahiny + 1 łyżka ziaren sezamu
- w twojej wersji: co chcesz – ziarna, pestki, bakalie…
Wykonanie:
- Zmieszaj wszystko w misce.
- Łyżką nakładaj na papier do pieczenia porcje wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj mokrą dłonią (im cieńsze tym bardziej chrupiące).
- Piecz 15-20 minut w 180stC.
- Pozostaw do ostudzenia na 5 minut i szamaj. Uwaga: ciasteczka nie tracą swojej chrupkości nawet następnego dnia.