TORCIK CIASTECZKOWY Z BIAŁYM KREMEM

Ten przepyszny torcik może być w wersji 3xbez ale też ze wszystkim. Jego najistotniejszą częścią są oczywiście ciasteczka zrobione w połowie z mąki ciecierzycowej. Przepis na jego wegańską wersję znalazłam na Faring Well i tam też odsyłam tych co potrzebują ściślejszych instrukcji co do kremu. Swój torcik posypałam jagodami, ale wybór owoców jest tutaj bardzo dowolny.
Składniki na blaszkę 10x20cm
ciasteczka
- 120g mąki z ciecierzycy
- 90g mąki owsianej
- 60g cukru nierafinowanego
- 30g kakao
- 1 jajo lub 1 jajo siemieniowe (1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana ok. 3 łyżkami ciepłej wody)
- 1/4 łyżeczki sody
- 50g masła lub oleju kokosowego
- 1/4 szklanka mleka lub napoju roślinnego
krem opcja nr 1 z nabiałem
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30% lub 350 ml jogurtu
- 2-3 łyżki cukru lub innego słodziwa
- ew. 1 łyżeczka mielonej wanilii
krem opcja nr 2 bez nabiału/wegańska
- 3 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (po 400ml)
- 3 łyżki cukru lub innego słodziwa
- ew. 1 łyżeczka mielonej wanilii
Wykonanie
ciasteczka
- Tłuszcz rozpuścić i lekko ostudzić (nie może być gorący).
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
- Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 5cm. Schłodzić z zamrażarce przez 1h.
- Zmrożony wałek pociąć na cienkie plastry (im cieńsze tym lepiej, moje miały ok. 7-10mm grubości). Położyć na blasze i piec w 180stC przez 12-15 minut.
- Po ostudzeniu wykładać ciasteczkami warstwy torciku. Przekładamy go oczywiście wybranym kremem.
krem nr 1
- Mascarpone oraz jogurt lub śmietankę schłodzić.
- Śmietankę ubić z cukrem a jogurt wystarczy wymieszać z cukrem.
- Do śmietanki lub jogurtu dodawać partiami mascarpone, ciągle ubijając masę.
- Gotowym kremem od razu przekładać torcik. Ewentualnie posypać owocami.
- Torcik schłodzić przez noc.
krem n 2
- Z puszek wyciągnąć tylko stałą, białą „śmietankę” kokosową i ubić z cukrem.
- Gotowym kremem od razu przekładać torcik. Ewentualnie posypać owocami.
- Torcik schłodzić przez noc.