OWSIANY ORZECHOWIEC

Zrobiliście kiedyś za dużo owsianki? Ale tak, dużo za dużo? Nie? To zróbcie. Pożywne, rozgrzewające i orzechowe. Deserowa wersja śniadania lub kolacji. Mniam.
Składniki na tortownicę 26cm
- 3 szklanki ugotowanych na wodzie płatków owsianych z 1 łyżką siemienia lnianego lub chia
- 150g masła migdałowego lub zmielonych migdałów lub innych orzechów np. laskowych
- 50ml oleju roślinnego
- 4 jaja
- 50g ksylitolu lub cukru
- 50g miodu lub cukru
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 2 garści suszonych moreli
„kruszonka”
- 4 łyżki drobnych płatków owsianych suchych
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Wykonanie
- Włączyć piekarnik na 180stC. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz moreli, zmiksować na gładko. Dodać posiekane morele, wymieszać i wyłożyć całość do wyłożonej papierem tortownicy.
- W garnuszku rozpuścić miód i olej lub masło na kruszonkę. Wymieszać z suchymi płatkami i orzechami, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Piec 45 minut. Odczekać przynajmniej 1h, potem można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego.