TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Młoda kapusta nie tylko zasmażana? Można? Można! Trochę szkoda, że ukochane przez naszych rodaków warzywo jemy na tak nudne sposoby. Przełamujemy to i wprowadzamy kapustę na salony, a co! Podobne przepisy można gdzieniegdzie spotkać, ale u mnie (chyba) nowość – fasola zamiast śmietany. Smacznego!
Składniki na formę o średnicy 30cm
ciasto
- 300g mąki, u mnie żytnia 850, może być każda inna, choć w przypadku bezglutenowych polecam gryczaną
- 150g zimnego masła (w wersji bezmlecznej – olej koko lub margaryna wegańska)
- 1 jajo
- łyżka zimnej wody
- 2 szczypty soli
farsz
- 2 średnie cebule (u mnie czerwona i biała)
- 500-700g młodej białej kapusty (połowa niedużej głowy)
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki świeżego cząbru (1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka świeżej mięty (można pominąć)
- 1 szklanka ugotowanej fasoli mung (ok. 1/2 szklanki suchej)
- 3 jaja
- sól, pieprz
- 50-70g sera pecorino romano (może być też parmezan lub inny twardy ser, a wersji bezmlecznej – nic lub płatki drożdżowe lub ser wegański, mogą być też płatki migdałowe)
Wykonanie
- Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto, którym oblepiamy wnętrze formy. Można też kulkę ciasta włożyć najpierw do lodówki na 15-30 minut, a potem rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ja jednak z lenistwa i notorycznego braku czasu wybieram wersję pierwszą. Formę wylepioną lub wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy 15-20 minut (spód można lekko nakłuć).
- Cebule siekamy, chwile podsmażamy na ciepłym tłuszczu, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy na wolnym ogniu aż zmięknie. Można ją lekko posolić. Gdy już będzie miękka dodajemy cząber i mięte, pieprzymy i wyłączamy ogień pod patelnią.
- Ugotowaną fasolę miksujemy z jajami.
- Ser ścieramy na drobnych bądź grubych oczkach.
- Na podpieczony spód wykładamy kapustę z cebulą, zalewamy masą fasolowo-jajeczną, posypujemy serem i zapiekamy przez 30 minut.
- Świetnie smakuje też na zimno.