MŁODA KAPUSTA Z NALEŚNIKAMI

Mam zawsze opory przed dodawaniem prostych przepisów. Wydaje mi się, że to żadna filozofia podać coś takiego. Ale z drugiej strony naleśniki z lekko podduszoną, chrupiącą kapustą są na prawdę przepyszne. Poza tym skoro to takie proste to dlaczego wcześniej na takie połączenie nie wpadłam? Bardzo polecam na upalne dni. Ja zdecydowałam się na zrobienie naleśników kukurydzianych z Moje Wypieki, które też wyszły chrupiące i dodatkowo spotęgowały przyjemność tego dania.
Składniki na farsz na ok. 8 naleśników
- 1/2 średniej główki młodej białej kapusty (ok. 500-700g)
- 2 średnie cebule (u mnie jedna czerwona i jedna biała)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub innego ulubionego tłuszczu)
- 1 łyżka świeżego cząbru (1/2 łyżeczki suszonego)
- 3-4 listki świeżej mięty (można pominąć)
- szczypta soli
- ewentualnie pieprz
Naleśniki dowolne, w wersji bezglutenowej mogą być naleśniki z kaszy gryczanej.
Wykonanie
- Cebule posiekać i zeszklić na oliwie.
- Kapustę poszatkować, dorzucić do cebuli, lekko posolić i trzymać na odkrytej patelni, na małym ogniu, bez przykrycia aż zmięknie. Od czasu do czasu zamieszać. Kapusta powinna pozostać chrupiąca i zielona.
- Jeżeli używacie świeżych ziół to dodajemy je na końcu, wyłączamy patelnie i zostawiamy na ok. 5-10 minut, żeby aromaty się połączyły. Suszone zioła dajemy na samym początku, zaraz po wrzuceniu kapusty na patelnie.
- Układamy po ok. 2 łyżki na naleśniku i zjadamy dowolnie zwinięte.