GRYCZANO-JAGLANY PLACEK CHLEBOWY

Ciekawa propozycja nie tylko dla bezglutenowców. Placek nie jest po prostu chlebem, ponieważ zależało mi na wilgotnym miękiszu, który w klasycznym bochenku foremkowym kruszyłby się, a ukrojenie kromki byłoby wyjątkowo trudne. Ta forma pozwala na wykrojenie dowolnej wielkości kawałka i ma na sobie mnóstwo pysznej skórki.
Składniki na dużą blachę*
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mąki gryczanej lub dowolnej innej mąki lub własnej mieszanki (u mnie 1,5 szklanki gryczanej + 1/4 z amarantusa + 1/4 z topinamburu, bardzo lubię też dodać kilka łyżek zmielonej czerwonej soczewicy)
- 2 łyżki lnu złocistego (lub siemienia)
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
- 15-20g drożdży świeżyć (7g suchych)
- 1 łyżeczka melasy (lub innego słodziwa, można też pominać)
- 1 łyżeczka soli
- tłuszcz do wysmarowania dna (masło, smalec, olej)
Wykonanie
- Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ostudzić.
- Drożdże rozrobić w 1 szklance ciepłej wody z dodatkiem słodziwa lub łyżki mąki gryczanej (jeżeli nie używacie słodziwa). Odczekać ok. 15 minut (bez słodziwa proces będzie trwał nieco dłużej, proponuje poczekać do 30minut), zaczyn powinien bąbelkować.
- Kaszę zblendować na gładko z 1 szklanką ciepłej wody (jeżeli zostaną grudki to nic się nie stanie, ja nie mam mocnego sprzętu i zawsze mam z grudkami).
- Do zaczynu dodać zblendowaną kaszę, mąkę, zmielone nasiona lnu oraz sól. Wymieszać porządnie (powinno wyjść gęste, ale lejące) i odstawić na ok. 1h w misce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym odrobina tłuszczu i pozostawić na ok. 0,5-1h do ponownego wyrośnięcia.
- Placek piec ok. 30 minut w 200stC. Po tym czasie wyjąć, zostawić w blasze do przestygnięcia na ok. 10-20 minut, a następnie wyciągnąć z blachy, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier. Zostawić tak do całkowitego przestygnięcia.
- Gdy placek jest jeszcze ciepły aromat gryki jest dosyć intensywnie wyczuwalny, ale po ok. 12h jest już bardzo delikatny. Polecam.
* można zrobić większą ilość np. 1,5-2 porcji na blachę, wtedy placek wyjdzie grubszy, ale tak samo dobry 🙂