PĘCZOTTO Z BRUKSELKĄ, PIECZARKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Nasz najbardziej ulubiony sposób na brukselkę. Sycące, kleiste i lekko chrupiące dzięki orzechom danie. W wersji bezglutenowej oczywiście robimy risotto. Bardzo dobry posiłek.
Składniki na 2-3 porcje
- 3/4 szklanki pęczaku (w wersji bg kleisty ryż np. arborio)
- 300g brukselki
- 300g pieczarek
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ulubionego tłuszczu (np. oliwa z oliwek, masło klarowane)
- 50g orzechów włoskich
- 5 listków bazylii świeżej lub pół łyżeczki suszonej
- szczypta oregano
- ewentualnie listek szałwii lub szczypta suszonej
- sól i pieprz wg uznania
- woda lub bulion
Wykonanie
- Brukselkę umyć i oczyścić, a pieczarki obrać ze skórki.
- Posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek. Po chwili dodać brukselkę pokrojona w grube plastry (3-4 z jednej główki) oraz plasterki pieczarek. Chwilę podsmażyć na małym ogniu, pieczarki powinny puścić wodę.
- Dodać dobrze wypłukany pęczak, wymieszać wszystko i zalać wodą lub bulionem do 2/3 objętości kaszy z dodatkami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie warto podnieść przykrywkę i całość zamieszać.
- Jeżeli używacie świeżych ziół to dodajcie je pod koniec duszenia tj. kiedy kasza będzie miękka, a płynu będzie minimalna ilość. Suszone dodajcie na początku duszenia.
- Jeżeli kasza jest już miękka to odparujcie nadmiar wody (jeżeli jeszcze jest), ale jeżeli kasza jest wciąż za twarda, a wody już prawie nie ma to dolejcie nieco, wymieszajcie i zostawcie na następne 5 minut.
- Gotowe danie doprawcie solą i pieprzem wg waszych upodobań, dosypcie posiekane orzechy, wymieszajcie i wyłóżcie na talerz. Smacznego.