SAŁATKA BURACZKOWO-JAGLANA Z NUTĄ CHRZANU

Pożywna, sezonowa sałatka idealna na śniadanie, kolacje lub do lunchboxa. Warto zrobić ją z dodatkiem kwasu buraczanego domowej roboty, ale możecie go zastąpić kwasem z kiszonych ogórków lub dobrym octem jabłkowym.
Składniki na dużą porcję
- ugotowany lub upieczony w skórce burak średniej wielkości
- 1/3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (z ok. 4 sztuk), można więcej i/lub w większych kawałkach, żeby fajniej chrupało
- 2 łyżki kwasu buraczanego (przepis tu) lub z ogórków kiszonych lub octu jabłkowego
- 2-3 łyżki oleju zimnotłoczonego np. z orzechów włoskich lub lnianego
- 1 łyżeczka tahiny (pasty sezamowej)
- 1/4 łyżeczki chrzanu tartego świeżego lub ze słoika
- sól, pieprz
Wykonanie
- Buraczka obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Dodać do buraczków kaszę jaglana i orzechy.
- Z oleju, kwasu lub octu, tahiny oraz chrzanu ukręcić blenderem sos.
- Zmieszać wszystko z sosem, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.