SAŁATKA BURACZKOWO-JAGLANA Z NUTĄ CHRZANU

SAŁATKA BURACZKOWO-JAGLANA Z NUTĄ CHRZANU
Pożywna, sezonowa sałatka idealna na śniadanie, kolacje lub do lunchboxa. Warto zrobić ją z dodatkiem kwasu buraczanego domowej roboty, ale możecie go zastąpić kwasem z kiszonych ogórków lub dobrym octem jabłkowym.


Składniki na dużą porcję

  • ugotowany lub upieczony w skórce burak średniej wielkości
  • 1/3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (z ok. 4 sztuk), można więcej i/lub w większych kawałkach, żeby fajniej chrupało
  • 2 łyżki kwasu buraczanego (przepis tu) lub z ogórków kiszonych lub octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki oleju zimnotłoczonego np. z orzechów włoskich lub lnianego
  • 1 łyżeczka tahiny (pasty sezamowej)
  • 1/4 łyżeczki chrzanu tartego świeżego lub ze słoika
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Buraczka obrać ze skóry i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  2. Dodać do buraczków kaszę jaglana i orzechy.
  3. Z oleju, kwasu lub octu, tahiny oraz chrzanu ukręcić blenderem sos.
  4. Zmieszać wszystko z sosem, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *