CIASTO BANANOWO-OWSIANE Z ORZECHAMI

Inspiracją dla tego ciacha było bananowe od Am mniam. Jest aromatyczne i „mięsiste”. Idealne do popołudniowej kawy, oczywiście zbożowej ;).

Składniki na blachę ok. 30x18cm
ciasto
- ok. 400g dojrzałych bananów (3-4 sztuki)
- 300g mąki owsianej (jeśli trzeba to bg)
- 80g masła klarowanego lub oleju roślinnego (masło lub olej kokosowy muszą być rozpuszczone)
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki ksylitolu + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego + 2 łyżki melasy karobowej (można dodać po prostu 5-6 łyżek cukru)
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru lub 1,5cm kawałek świeżego
- 1/2 łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 jajo lub „jajo” z siemienia tj. 1łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
polewa
- 100g daktyli
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao lub karobu
Wykonanie
- Włączyć piekarnik na 180stC.
- Banany zmiksować ze słodziwem, przyprawami tj. imbirem, gałką i kardamonem oraz jajem (lub „jajem” z siemienia).
- Wymieszać w oddzielnej misce mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiać (ważne!).
- Wmieszać przesianą mąkę do masy bananowej.
- Dodać płynny tłuszcz i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać już po raz ostatni.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
- Daktyle rozgotować z odrobiną wody przez 15 minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Można je też moczyć przez 4-12h, a wodę po moczeniu odlać (można, a nawet trzeba ją zużyć, nie wylewać do ścieku!). Miękkie daktyle zmiksować z roztopionym tłuszczem i kakao lub karobem na gładki krem. Nakładać na lekko przestudzone ciasto.
- Najlepsze następnego dnia. Smacznego