CIASTO BANANOWO-OWSIANE Z ORZECHAMI

CIASTO BANANOWO-OWSIANE Z ORZECHAMI

Inspiracją dla tego ciacha było bananowe od Am mniam. Jest aromatyczne i „mięsiste”. Idealne do popołudniowej kawy, oczywiście zbożowej ;).


Składniki na blachę ok. 30x18cm
ciasto
  • ok. 400g dojrzałych bananów (3-4 sztuki)
  • 300g mąki owsianej (jeśli trzeba to bg)
  • 80g masła klarowanego lub oleju roślinnego (masło lub olej kokosowy muszą być rozpuszczone)
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki ksylitolu + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego + 2 łyżki melasy karobowej (można dodać po prostu 5-6 łyżek cukru)
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru lub 1,5cm kawałek świeżego
  • 1/2 łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajo lub „jajo” z siemienia tj. 1łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

polewa

  • 100g daktyli
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie

  1. Włączyć piekarnik na 180stC.
  2. Banany zmiksować ze słodziwem, przyprawami tj. imbirem, gałką i kardamonem oraz jajem (lub „jajem” z siemienia).
  3. Wymieszać w oddzielnej misce mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiać (ważne!).
  4. Wmieszać przesianą mąkę do masy bananowej.
  5. Dodać płynny tłuszcz i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać już po raz ostatni.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
  7. Daktyle rozgotować z odrobiną wody przez 15 minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Można je też moczyć przez 4-12h, a wodę po moczeniu odlać (można, a nawet trzeba ją zużyć, nie wylewać do ścieku!). Miękkie daktyle zmiksować z roztopionym tłuszczem i kakao lub karobem na gładki krem. Nakładać na lekko przestudzone ciasto.
  8. Najlepsze następnego dnia. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *