BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JARMUŻEM

Barszcz ukraiński to smak mojego dzieciństwa i może dlatego tak bardzo lubię go robić. Oczywiście nie robię go dokładnie tak jak moja mama, ale zawsze wychodzi przepyszny i poprawia mi nastrój. Jest pożywny i wzmacniający. Bardzo polecam przygotowanie buraków moja metodą. Ugotowane w skórce i na parze buraki zachowują maksimum swoich składników, a przy tym pozostają chrupiące i pełne smaku. Można też upiec buraki w piecu i też koniecznie w skórce. Piec trzeba pod przykryciem tj. albo w glinianym garnku (tzw. rzymskim) albo pod folią aluminiową (uważać, żeby folia nie dotykała buraków). Większe buraki można przekroić na pół i ułożyć tak, żeby sok z nich nie wyciekał. Czas gotowania na parze i pieczenia będzie podobny tj. ok. 1h dla średniej wielkości buraków. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 6-8 porcji
- 1 szklanka fasoli (biała, pinto, czarne oczko, czerwona lub tzw. z orzełkiem)
- 1 łyżka masła klarowanego lub dobrego oleju roślinnego
- 2 cebule
- ewentualnie 2 łyżki pora w talarkach
- 2 – 3 marchewki
- 3 liście jarmużu
- 5-6 ziemniaków
- 3-4 ugotowane lub upieczone w skórce buraki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- woda
- zakwas buraczany (przepis tu) lub sok z kiszonych ogórków (ok. 0,5 litra)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Fasolę moczoną przez ok. 12h ugotować w świeżej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić.
- Cebule posiekać i zeszklić razem z porem na łyżce tłuszczu. Dodać posiekany jarmuż oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać wodą ok. 5-10cm ponad warzywa. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Gotować ok. 20 minut tj. do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Buraki obrać ze skórki. Połowę zetrzeć na tarce, a resztę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Dodać fasolę, majeranek i zmiażdżony czosnek, uzupełnić wodę do poziomu warzyw i zagotować.
- Dodać zakwasu do smaku. My lubimy kwaśny, więc dodaję trochę więcej.Można dodać jeszcze wody do uzyskania pożądanej gęstości zupy.
- Jeszcze raz zagotowujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
- Można na talerzu zabielić kwaśną śmietaną. Smacznego.
a czy ten jarmuż nie doda goryczy?
Jarmuż dobrze przemrozić, wtedy traci goryczkę. Ja, po umyciu i usunięciu środkowego nerwu vel grzdyla ;), zbijam liście w kulkę i zamrażam np. w jednorazówce. Gdy jest mi potrzebny wyjmuję, tłukę zamrożoną kulkę i w ten sposób mam jarmuż w malutkich kawałkach pozbawiony goryczy :).