CIASTO PODWÓJNIE KORZENNE

CIASTO PODWÓJNIE KORZENNE
Po pierwsze korzeń pietruszki, a po drugie korzenne przyprawy mmm… Delikatne, wilgotne, piernikowe. Po prostu piękna jesień. Przepis wzorowałam na marchewkowym od Harriet Emily.

 

Składniki na tortownicę 24cm
ciasto

  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1/3 szklanki sparzonych rodzynek (u mnie pół na pół z daktylami, bo zabrakło mi rodzynek, można też dać innych suszonych owoców)
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (+ klika do dekoracji)
  • 1 szklanka mąki owsianej (w wersji bg oczywiście bez glutenu)
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej (zmielona kasza)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru nierafinowanego (można też pominąć i dać więcej syropu lub melasy lub więcej bakalii)
  • 2 jaja lub 2 łyżki siemienia lnianego zmieszane z 2-3 łyżkami wody
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki melasy karobowej (lub więcej syropu klonowego lub cukru)
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej melasy lub cukru)

polewa

  • 1 szklanka nerkowców moczonych przez min. 2h
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Wykonanie

  1.  Obrane korzenie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Włączyć piekarnik na 180stC.
  3. Wymieszać wszystkie suche składniki tj. obie mąki, sodę i proszek do pieczenia, kardamon, cynamon, ksylitol lub cukier (i suszony imbir jak używacie zamiast świeżego) w jednej misce, a mokre tj. jaja lub siemię z wodą, mleko, melasę i syrop w drugiej. Następnie połączyć zawartość obu.
  4. Dodać pietruszkę oraz bakalie, a także starty na małych oczkach świeży imbir (jeżeli go używacie).
  5. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut.
  6. Wystudzić przez ok. 1-2h.
  7. Przygotować polewę miksując ze sobą odsączone nerkowce, wodę, tłuszcz, sok z cytryny, syrop oraz przyprawy. Nałożyć na wystudzone ciasto.
  8. Można jeść od razu lub zostawić w lodówce na kilka godzin do stężenia polewy. Przez ten czas ciasto zdąży też wysycić się aromatem przypraw. Polecam.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *