KECZUP ŚLIWKOWO-POMIDOROWY

Pierwszy raz robiłam ten keczup w zeszłym roku i od razu informuję, że jedna porcja wystarczyła do lutego, a jedliśmy bardzo oszczędnie. W tym roku zrobiłam x3, czyli 30 słoików. Jest pyszny, dzięki śliwkom gęsty, a dzięki jabłkom kwaskowy. W sam raz słodki i lekko ostry. Wyrzuciłam z niego cukier, zmniejszyłam ilość octu i dodałam kurkumy, a oryginał pochodzi stąd.
Składniki na ok. 10-12 słoików dżemowych
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 2 jabłka kwaskowe
- 2 kg pomidorów gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 8 suszonych moreli + 10 daktyli (bez daktyli będzie mniej słodki)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
- 6 kulek jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 goździk
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy lub 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili (lub więcej jak ma wyjść pikantny)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Pomidory pokroić na cząstki (3-4) i wrzucić do dużego garnka. Dodać pokrojone jabłka, papryki, cebule, czosnek i wypestkowane śliwki. Dodać też suszone owoce, sól, pieprz, jałowiec, ziele, goździk, liść laurowy i gorczycę (lub musztardę).
- Gotować mieszając co jakiś czas ok. 30 minut aż pomidory i śliwki puszczą sok. Zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
- Ostygnięta masę zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito. Ja pozostałą po przetarciu pulpę resztkową miksuję drugi raz i jeszcze raz przecieram przez sito (same resztki).
- Zagotowujemy przetarty keczup, dodajemy ocet, chilli, kurkumę, cynamon i słodką paprykę.
- Rozlewamy do przygotowanych słoików.