SŁONECZNA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Żółte pomidory nadały naszej zwyczajnej pomidorówce nie tylko niezwyczajny kolor, ale też smak. Niby kwaskowość się zgadza, ale jednak nie jest to to samo. My spałaszowaliśmy ją z owsianym makaronem nitki, ale równie przyjemna będzie w wersjo solo, a także z kulkami jaglanymi. Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie nie tylko słoneczny kolor pomidorów, ale także przepis odnaleziony niegdyś na blogu Am mniam.
Składniki na ok. 1300 ml zupy
- 1kg żółtych pomidorów
- 2 ząbki czosnu
- 1 kwaskowe jabłko np. papierówka
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- masło klarowane lub oliwa do smażenia
- sól
- szczypta kurkumy
- słodka lub wędzona papryka oraz listki bazylii do przybrania, ewentualnie świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
- Piekarnik włączyć na 180stC.
- Pomidory pociąć na ćwiartki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać solą.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
- W garnku lekko podsmażyć na tłuszczu posiekany czosnek.
- Wrzucić do czosnku upieczone pomidory i zalać je bulionem. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko i zagotować.
- Dodać szczyptę kurkumy.
- Gdy jabłko zmięknie zmiksować zupę na gładko. Można ją przetrzeć, żeby wyeliminować skórki.
- Jeszcze raz zagotować i dosolić do smaku.
- Podać solo, z makaronem lub kulkami z kaszy jaglanej oraz posypaną szczyptą papryki i poszarpanymi kawałkami bazylii.