NUGATOWO-CUKINIOWE CIASTO Z JABŁKAMI I „KARMELEM” ORZECHOWO-MIODOWYM

Ten przepis na paleo ciasto cukiniowe z Whole lifestyle nutrition już od jakiegoś czasu gości w moim domu. Za każdym razem czegoś mi w nim brakowało. Próbowałam z różnymi orzechami, z większą i mniejszą ilością kakao i to wciąż było nie to. W końcu mnie olśniło i położyłam na nim jabłka, a żeby zrównoważyć ich kwaskowatość polałam całość miodowym „karmelem” z dodatkiem orzechów laskowych, które znajdują się też w cieście co spięło całość smaku. Domownicy zachwycenia, a ja tym bardziej. Ciasto dostało już nawet przydomek „ptasie mleczko” ze względu na swoją piankową strukturę. Smacznego.
Składniki na blaszkę ok. 30x18cm
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 100g orzechów laskowych na ciasto + 40g na „karmel”
- 1 łyżka karobu + 2 łyżki kakao lub 3 łyżki samego kakao/karobu
- średnia cukinia ok. 800g-1000g
- 3 jaja
- 4 łyżki melasy trzcinowej lub innego słodziwa
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 + 2 małych jabłek (u mnie papierówki) lub więcej
- 1 łyżeczka agar-agar
- 50g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 – 1 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
Wykonanie
- 6 jabłek obrać ze skórki, pokroić w grube plastry i lekko poddusić do zmięknięcia z łyżką wody pod przykryciem. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukinię obrać ze skórki, wyciąć środek z nasionami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Teraz dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 20minut (tyle wystarczy na zrobienie ciasta).
- Włączyć piekarnik na 180st.C.
- Zmielić orzechy (100g) i słonecznik na lepką masę.
- Zmiksować masę orzechowo-słonecznikową, kakao i/lub karob, jaja, słodziwo i sodę na gładka masę. Jeżeli cukinia puściła już dużo soku to odcisnąć go ściskając miąższ w dłoniach i dodać do masy (miąższ, sok nie jest potrzebny). Dodać też ocet i wszystko porządnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podduszone jabłka wymieszać z agarem i nakładać kleksami na masę. Pozostałe, surowe jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry i porozrzucać równomiernie na cieście.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i zająć się „karmelem”.
- Rozpuścić w garnuszku na ogniu lub w kąpieli wodnej masło/olej z miodem. Nie podgrzewać bardziej niż jest to konieczne, żeby nie utracić cennych składników miodu.
- Dodać zmielone na lepką masę orzechy (40g) i dokładnie wymieszać.
- Wylać ciepły i dzięki temu płynny „karmel” na przestygnięte ciasto.
- Najlepiej zostawić do zastygnięcia „karmelu”, ale można też jeść na ciepło. Jednakże najlepsze jest następnego dnia z lodówki i tam też je przechowywać.