CIECIERZYCA W MORELACH

Kolejny morelowy posiłek. Tym razem na obiad. Sos zrobiłam delikatny, ale fani oreintalnych przypraw mogą dodać większe ich porcje. Zaserwowałam to danie z pęczakiem, ale bezglutenowcy mogą oczywiście podać je z ryżem, najlepiej kleistym. W przyszłych, niemorelowych miesiącach można użyć suszonych na słońcu moreli.
Składniki dla 3 osób
- 1 cebula
- 2 – 4 ząbków czosnku
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- 1/2 – 2 łyżeczki kuminu (lub kminku, który jest nieco inny niż kumin, ale w ostateczności może być)
- 1 – 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta lub wiecej chilli
- 300ml bulionu warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 6 małych moreli lub 4-6 suszonych
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania na talerzu
- ugotowana kasza lub ryż
Wykonanie
- Ciecierzyce trzeba dzień wcześniej namoczyć z 1 łyżeczką sody. Następnego dnia odsączyć z wody, przepłukać, zalać świeżą wodą i dodać kolejną łyżeczkę sody. Ugotować do miękkości tj. ok. 20-30 minut. Następnie odsączyć i przepłukać. Możecie też ugotować ciecierzycę wg własnego sposobu.
- W garnku, w którym można smażyć lub na dużej patelni z pokrywką (może być też zwykła, ale większa patelnia) podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać przyprawy, pokrojone w kostkę warzywa, ciecierzycę, pokrojone morele, posiekany czosnek i chwilę smażyć ciągle mieszając. Wszystko ma się równomiernie obtoczyć w przyprawach.
- Zalać całość bulionem. Posolić. Jeżeli nie macie dużej patelni do duszenia ani garnka, w którym można smażyć to teraz możecie przerzucić wszystko to zwykłego garnka i tam wlać bulion. Dusimy potrawę do satysfakcjonującej miękkości marchewki i pietruszki. Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest dla was za rzadki to można go jeszcze lekko odparować rozgniatając przy okazji kilka ziaren ciecierzycy co też dodatkowo go zagęści.
- Wyłożyć na kaszę lub ryż i posypać posiekaną natką.