CZEKOLADOWY NERNIK Z JAGODAMI NA SPODZIE CHAŁWOWYM

CZEKOLADOWY NERNIK Z JAGODAMI NA SPODZIE CHAŁWOWYM

Konia z rzędem temu kto znajdzie dobrą chałwę. W zasadzie ja nie spotkałam. Nawet grecka, droga chałwa jest z syropem glukozowym. Nie wspomnę już o tym, że praktycznie każda przemysłowo produkowana chałwa obcieka wręcz olejem (najczęściej słonecznikowym, rafinowanym), a przecież samo ziarno sezamu to w 50% właśnie olej. Zabrałam się do domowego wyrobu chałwy. Ale skoro już weszłam do kuchni to chałwa była zbyt małym wyzwaniem. Tak wyszedł nernik z jagodami. Intensywnie sezamowy spód, delikatna i kremowa masa czekoladowa, a w niej soczyste jagody. Kompozycja bardzo udana.

Składniki na 4 foremki do tarty o średnicy 14cm.
Spód chałwowy
  • 1 szklanka sezamu niełuskanego
  • ok. 5 łyżek miodu (lub innego słodziwa, może być syrop klonowy lub melasa trzcinowa czy karobowa)
  • 30g miękkiego masła kakaowego (lub innego tłuszczu)
  • 50g mielonych migdałów
  1. Sezam uprażyć na patelni, ale uważać, żeby go nie przypalić, bo zgorzknieje.
  2. Wsypać do wysokoobrotowego robota kuchennego, dodać migdały, miękkie masło i ok. 2 łyżek miodu.
  3. Mielić do uzyskania pożądanej chałwowej konsystencji (10-15 minut) z przerwami na obskrobanie ścianek.
  4. Miód (lub inne słodziwo) najlepiej dawać stopniowo i za każdym razem sprawdzać poziom słodkości.
  5. Gotową masą wykleić foremki.

Masa nernikowa

  • 100g moczonych przez minimum 2h nerkowców, odcedzonych i wypłukanych
  • 2/3 szklanki wody (można dać mleka np. migdałowego)
  • ok. 50g miodu (lub innego słodziwa, ilość dostosować do swoich wymagań słodkości)
  • 1 łyżeczka karobu + 2 łyżeczki kakao (lub sam karob albo samo kakao)
  • 50g miękkiego masła kakaowego (lub innego tłuszczu np. oleju kokosowego, masła klarowanego)
  • ok. 0,25l jagód
  1. Wszystko oprócz jagód zmielić na kremową masę w wysokoobrotowym robocie kuchennym.
  2. Zalać wyklejone masą chałwową foremki i posypać jagodami.
  3. Wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc.
  4. Schłodzony smakuje wybornie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *