BOBOWE SPRING ROLLS

BOBOWE SPRING ROLLS
 Ten posiłek to polsko-wietnamski fusion. Postanowiłam nie używać nazwy sajgonki, ponieważ w ogóle nie kojarzyłyby się ze zdrową kuchnią. Sajgonki znane w naszym kraju to obciekające tłuszczem roladki z trudnym do odgadnięcia składem nadzienia. Angielska nazwa „spring rolls” przynosi z kolei same pozytywne skojarzenia. Zaiste takie zielone „wiosenne roladki” prezentują się znakomicie i lekko. Ich smak i chrupkość uzupełnia jogurtowy sos koperkowy.


Składniki na 12-14 roladek

  • 250g bobu
  • 3 łyżki koperku
  • 100g sera hellim (lub też halloumi, cypryjski ser z miętą o bardzo wysokiej temperaturze topnienia przez co jest wręcz idealny do ciepłych dań); można zastąpić fetą, dobrym twarogiem, ricottą, a w wersji wege serkiem tofu
  • 1 jajo (można zastąpić 2 łyżkami mąki kukurydzianej, sojowej, ziemniaczanej lub tapioki, można też dać 1-2 łyżki oleju, żeby nawilżyć masę, można też nie dawać nic w zamian, ale wtedy masa będzie mniej zwarta i sucha)
  • opakowanie papieru ryżowego na 12-14 sztuk

 Wykonanie

  1. Bób ugotować. Ja najpierw moczę bób przez noc, a następnie gotuję w świeżej wodzie 10-15 minut. Ugotowany i przestudzony bób obrać ze skórek.
  2. Zmiażdżyć lub zblednować (ale nie na papkę) bób. Dodać koperek, starty na grubych oczkach ser, jajo (lub zamiennik), wymieszać i ewentualnie dosolić.
  3. Papier ryżowy namoczyć wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 2s) i zawijać z farszem w ruloniki. Nie zawijajcie zbyt ciasno, bo pod wpływem wysokiej temperatury papier się kurczy i w efekcie roladki popękają.
  4. Nagrzać piekarnik do 200stC. Roladki układać na papierze do pieczenia, a wierzchy posmarować nieco tłuszczem (np. roztopionym masłem klarowanym).
  5. Piec 12-15 minut, po połowie na każdą stronę.
  6. Podawać z jogurtowym sosem koperkowym. Wystarczy zmieszać 20 minut przed podaniem jogurt z koperkiem, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem (choć ja nie dałam, bo zapomniałam kupić). W wersji wegańskiej wystarczy użyć jogurtu sojowego.

 



2 thoughts on “BOBOWE SPRING ROLLS”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *