BOBOWE SPRING ROLLS

Ten posiłek to polsko-wietnamski fusion. Postanowiłam nie używać nazwy sajgonki, ponieważ w ogóle nie kojarzyłyby się ze zdrową kuchnią. Sajgonki znane w naszym kraju to obciekające tłuszczem roladki z trudnym do odgadnięcia składem nadzienia. Angielska nazwa „spring rolls” przynosi z kolei same pozytywne skojarzenia. Zaiste takie zielone „wiosenne roladki” prezentują się znakomicie i lekko. Ich smak i chrupkość uzupełnia jogurtowy sos koperkowy.
Składniki na 12-14 roladek
- 250g bobu
- 3 łyżki koperku
- 100g sera hellim (lub też halloumi, cypryjski ser z miętą o bardzo wysokiej temperaturze topnienia przez co jest wręcz idealny do ciepłych dań); można zastąpić fetą, dobrym twarogiem, ricottą, a w wersji wege serkiem tofu
- 1 jajo (można zastąpić 2 łyżkami mąki kukurydzianej, sojowej, ziemniaczanej lub tapioki, można też dać 1-2 łyżki oleju, żeby nawilżyć masę, można też nie dawać nic w zamian, ale wtedy masa będzie mniej zwarta i sucha)
- opakowanie papieru ryżowego na 12-14 sztuk
Wykonanie
- Bób ugotować. Ja najpierw moczę bób przez noc, a następnie gotuję w świeżej wodzie 10-15 minut. Ugotowany i przestudzony bób obrać ze skórek.
- Zmiażdżyć lub zblednować (ale nie na papkę) bób. Dodać koperek, starty na grubych oczkach ser, jajo (lub zamiennik), wymieszać i ewentualnie dosolić.
- Papier ryżowy namoczyć wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 2s) i zawijać z farszem w ruloniki. Nie zawijajcie zbyt ciasno, bo pod wpływem wysokiej temperatury papier się kurczy i w efekcie roladki popękają.
- Nagrzać piekarnik do 200stC. Roladki układać na papierze do pieczenia, a wierzchy posmarować nieco tłuszczem (np. roztopionym masłem klarowanym).
- Piec 12-15 minut, po połowie na każdą stronę.
- Podawać z jogurtowym sosem koperkowym. Wystarczy zmieszać 20 minut przed podaniem jogurt z koperkiem, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem (choć ja nie dałam, bo zapomniałam kupić). W wersji wegańskiej wystarczy użyć jogurtu sojowego.
Przepysznie się prezentuje 🙂
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/p480x480/1065216_10151300737869229_1857085268_o.jpg