ZIELONE PESTO

ZIELONE PESTO
Oryginalne pesto to orzechy piniowe, bazylia, oliwa, czosnek i parmezan. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podmienić te produkty.

Zamienniki:
  • zamiast bazylii – dowolne zielsko np. natka pietruszki, pokrzywa a nawet ulubione kiełki
  • zamiast oliwy z oliwek – ulubiony olej np. lniany, dyniowy
  • zamiast orzechów piniowych – inne ulubione orzechy np. włoskie, nerkowce, migdały, laskowe lub pestki np. dyni, słonecznika, może to być też miks kilku rodzajów; orzechy i/lub nasiona można też wcześniej namoczyć
  • zamiast parmezanu – nic (w wersji wege) albo inny ulubiony ser żółty, który jest pod ręką
  • czosnek można pominąć lub dać kiszony jeżeli mamy wrażliwy żołądek lub nie lubimy czosnku
  • można też dodać soku cytrynowego, soku z limonki, soku z kiszonki, a nawet szczaw
Składniki na pesto kiełkowe
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 40g startego twardego sera dojrzewającego
  • 3 ząbki czosnku kiszonego (lub zwykłego, ale wtedy można dać mniej lub pominąć)
  • 4 łyżki kwasu z ogórków kiszonych (lub 2 łyżki soku z cytryny)
  • 40g oleju lnianego (lub innego tłoczonego na zimno o niezbyt dominującym smaku, może być też dyniowy)
  • 70g kiełków lucerny (lub innych delikatnych w smaku np. z brokuła, słonecznika; można też dać silnych w smaku np. rzeżuchy, ale wtedy ich smak będzie bardzo dominujący i zagłuszy resztę składników)
  • sól, pieprz
 Wykonanie
  1. Pestki namoczyć na minimum 4h.
  2. Odcedzić, przepłukać i razem z resztą składników zblendować do pożądanej konsystencji.
  3. Doprawić do smaku.
Składniki na pesto z pokrzywy (wg Leśnego Zakątka)

  • 2 garście pokrzyw (szczytowe liście)
  • kilka listków mniszka
  • sok z połowy limonki
  • 100g oskórowanych i uprażonych orzechów laskowych
  • olej zimnotłoczony (np. z pestek dyni) ok. 50-100ml
  • 3 ząbki kiszonego czosnku (lub zwykłego, ale wtedy mniej)
  • 50g twardego sera np. bursztyn
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Pokrzywy i liście mniszka umyć. 
  2. Liście pokrzywy sparzyć. 
  3. Zblendować wszystko do uzyskania pestowej masy. 
  4. Można smarować chlebek, omlet, placuchy, dać do makaronu i co tylko dusza zapragnie.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *