JAGLANKA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Bardzo dobre mi to wyszło.
Składniki na dużą porcję albo 2 mniejsze
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1,5 szklanki wody
- pół puszki pomidorów, 1 duży świeży bez skórki lub 4 połówki szuszonych
- garść orzechów włoskich (wyłuskanych)
- 1/2-1 łyżeczka miodu (lub bez lub inne słodziwo)
- ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
- Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i przelać odrobiną wrzątku.
- Soczewicę przepłukać.
- Obie wrzucić na 1,5 szklanki wrzątku. Dorzucić pomidora i posiekany czosnek.
- Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Po wyłączeniu gazu i lekkim przestygnięciu wrzucić miód i posiekane orzechy. Zostawić jeszcze na 5-10 minut.
- Wymieszać i nakładać na talerzyk.
1 thought on “JAGLANKA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI”