CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKA

Przepis pochodzi z bloga the roasted root. Ciasto jest idealne dla diety paleo, która wyklucza gluten i nabiał, ale uwzględnia jajka. Nie wiem jaki byłby efekt gdyby je zastąpić siemieniem lub bananami, ale jeżeli ktoś próbował i wyszło to zapraszam do komentowania. Ciasto jest jednym z najlepszych czekoburaczanych jakie robiłam i jadłam. Polecam.
Składniki
ciasto
- 130g mąki ryżowej (może być gryczana lub dowolna glutenowa)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1-1/2 łyżeczki soli
- 240-100g dowolnego słodziwa, dobrze będzie pasowała melasa albo rozmoczone daktyle
- 50 – 80g kakao w proszku (może być karob lub miks obu w dowolnych proporcjach)
- 40g płatków czekoladowych (może być starta czekolada lub miazga kakaowa)
- 2 buraki średniej wielkości
- 3 jaja
- 120ml mleka migdałowego (lub innego dowolnego)
- 80ml oleju (może być rozpuszczone masło klarowane)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
polewa z nerkowców
- 100g nerkowców, moczonych ok. 2h
- 2 łyżki miodu lub innego dowolnego jasnego słodziwa
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonej wanili
- kopiasta łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła klarowanego lub masła kakaowego
Wykonanie:
- Wrzuć obrane buraki do gotującej się wody. Gotuj przez 25-30 minut, do momentu aż będą miękkie i dadzą się łatwo nakłuć (Można je też ugotować na parze lub upiec).
- Ostudź buraki, pokrój w ósemki i zblenduj je razem z mlekiem na gładko.
- Ustaw piekarnik na 180stC.
- Wymieszaj ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao i sypkie słodziwo (jeżeli używasz np. rozmoczonych daktyli, syropu lub miodu to lepiej zblendować je razem z burakami i mlekiem).
- W oddzielnej misce wymieszaj jaja z tłuszczem i ekstraktem z wanilii.
- Dodaj do jajecznej mikstury zblendowane buraki (musi być już w pełni ostudzone) i wymieszaj. Teraz zmieszaj dokładnie mokrą miksturę z suchą mieszanką.
- Wyłóż 23cm tortownicę lub kwadratową, 20cm blachę papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do blaszki lub tortownicy i piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Pozwól ciastu wystygnąć zanim je wyłożysz na paterę.
- Zrób polewę: odcedź, opłucz i zmiel nerkowce, dodaj miód (lub inne słodziwo), wodę, wanilię i olej lub masło do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji; przy rozcieraniu kremu palcami nie powinno być wyczuwalnych grudek; w zależności od mocy blendera powinno to zająć 1-3 minut. Udekoruj ciasto.