CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKA

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKA
 Przepis pochodzi z bloga the roasted root. Ciasto jest idealne dla diety paleo, która wyklucza gluten i nabiał, ale uwzględnia jajka. Nie wiem jaki byłby efekt gdyby je zastąpić siemieniem lub bananami, ale jeżeli ktoś próbował i wyszło to zapraszam do komentowania. Ciasto jest jednym z najlepszych czekoburaczanych jakie robiłam i jadłam. Polecam.

Składniki
ciasto
  • 130g mąki ryżowej (może być gryczana lub dowolna glutenowa)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1-1/2 łyżeczki soli
  • 240-100g dowolnego słodziwa, dobrze będzie pasowała melasa albo rozmoczone daktyle
  • 50 – 80g kakao w proszku (może być karob lub miks obu w dowolnych proporcjach)
  • 40g płatków czekoladowych (może być starta czekolada lub miazga kakaowa)
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 3 jaja
  • 120ml mleka migdałowego (lub innego dowolnego)
  • 80ml oleju (może być rozpuszczone masło klarowane)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)

polewa z nerkowców

  • 100g nerkowców, moczonych ok. 2h
  • 2 łyżki miodu lub innego dowolnego jasnego słodziwa
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonej wanili
  • kopiasta łyżka miękkiego oleju kokosowego lub masła klarowanego lub masła kakaowego

Wykonanie:

  1. Wrzuć obrane buraki do gotującej się wody. Gotuj przez 25-30 minut, do momentu aż będą miękkie i dadzą się łatwo nakłuć (Można je też ugotować na parze lub upiec).
  2. Ostudź buraki, pokrój w ósemki i zblenduj je razem z mlekiem na gładko.
  3. Ustaw piekarnik na 180stC.
  4. Wymieszaj ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao i sypkie słodziwo (jeżeli używasz np. rozmoczonych daktyli, syropu lub miodu to lepiej zblendować je razem z burakami i mlekiem).
  5. W oddzielnej misce wymieszaj jaja z tłuszczem i ekstraktem z wanilii.
  6. Dodaj do jajecznej mikstury zblendowane buraki (musi być już w pełni ostudzone) i wymieszaj. Teraz zmieszaj dokładnie mokrą miksturę z suchą mieszanką.
  7. Wyłóż 23cm tortownicę lub kwadratową, 20cm blachę papierem do pieczenia.
  8. Wlej ciasto do blaszki lub tortownicy i piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).
  9. Pozwól ciastu wystygnąć zanim je wyłożysz na paterę.
  10. Zrób polewę: odcedź, opłucz i zmiel nerkowce, dodaj miód (lub inne słodziwo), wodę, wanilię i olej lub masło do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji; przy rozcieraniu kremu palcami nie powinno być wyczuwalnych grudek; w zależności od mocy blendera powinno to zająć 1-3 minut.  Udekoruj ciasto.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *