CIACHO W STYLU MANGO

Przepis pochodzi z MindBodyGreen.
Składniki na ciasto
- 50g komosy ryżowej + 70g kaszy jaglanej + 80g ryżu białego lub brązowego (można użyć dowolnej bezglutenowej mąki lub miksu mąk, w sumie ma być 200g)
- 4 dojrzałe mango
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka wyciągu ze stewii (w przepisie jest 100g cukru)
- 50 g oleju kokosowego (lub inny olej, może być masło klarowane)
- wanilia lub ekstrakt waniliowy (ja użyłam łyżeczkę ekstraktu)
Posypka
- lekko zmielone nerkowce – garść (ok. 30-40g)
Wykonanie
- Kaszę, komosę i ryż zmielić na mąkę.
- Dodać do nich proszek do pieczenia, sól i kardamon (ewentualnie inne sypkie słodziwo np. cukier, ksylitol), wymieszać.
- Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki. Zmiksować miąższ z olejem, wanilią, miodem i stewią (jeżeli używamy innego płynnego słodziwa to tu go dodajemy, jeżeli sypkiego to dodaliśmy już do mąki).
- Mieszamy mokre z suchym delikatnie, ale niezbyt długo. Wylewamy do foremki (u mnie 20x30cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180stC.
- Po wyciągnięciu czekamy 1-2h aż ciasto wystygnie i lekko odchylą się boki od brzegów formy.
- Teraz możemy posypać ciasto zmielonymi nerkowcami i pokroić.