SPAGHETTI Z CZOSNKIEM I LIŚĆMI BROKUŁA ORAZ SAŁATKA Z BROKUŁOWEGO KWIATU

Kocham proste i sezonowe przepisy. Powtarzam się? Możliwe. Nie pamiętam czy pisałam też, że podstawą takich przepisów są dobre składniki. Im mniej dodatków tym łatwiej wyczuć niesmaczne nuty. Moje poszukiwania składników wysokiej jakości nauczyły mnie, że dobry produkt zawsze obroni swój smak w pojedynkę.
Księciem tego posiłku jest brokuł, który został wprowadzony na stoły Polaków m.in. dzięki swoich legendarnym właściwościom antynowotworowym. Tak, tu już robi się ciekawie. Otóż, fitoskładniki brokuła odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości dosyć szybko ulegają rozkładowi i w zasadzie należy zjeść warzywo tego samego dnia, którego zostało zerwane. Hmmm. Palec pod budkę kto kupował brokuła w markecie albo po zakupach trzymał brokuła kilka dni w lodówce. Czy w takim razie nie warto kupować brokuła, jeżeli nie możemy kupić go prosto od producenta? Warto! Warzywa zawsze warto wprowadzać do swojej diety tak często jak to możliwe. Z połowy średniej wielkości brokuła nasz organizm wyciągnie tyle samo wapnia co z jednej szklanki mleka (w takiej porcji brokuła jest mniej wapnia, ale ten składnik mineralny jest z brokuła wchłaniany 2-3x lepiej niż z nabiału). Nie zapominajmy też o cennym błonniku, który po dotarciu do jelit stanie się pysznym jedzonkiem dla naszych bakterii jelitowych. Jeżeli jednak mamy dostęp do wysokiej jakości, świeżego brokuła to tym bardziej zjadajmy go z liśćmi!
Składniki na 3 porcje
spaghetti
- liście z jednego małego lub średniego brokuła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100ml śmietanki 30% (w temp. pokojowej)
- 250g makaronu spaghetti ugotowanego al dente
- sól i pieprz do smaku
- parmezan, starty (ok. 50g, ile kto lubi)
sałatka
- kwiat brokułu
- pomidor
- garść liści bazyli
- młoda cebulka
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Brokuła umyć. Kwiat podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować w garnku dużą ilość wody (ok. 4-5x więcej wody niż objętość różyczek brokuła), można lekko osolić, wrzucić różyczki na wrzątek i gotować 5 minut. Po tym czasie odcedzić różyczki i przelać zimną wodą. Z liści brokuła odciąć twarde i grube nerwy. Resztę liści posiekać.
- Rozgrzać patelnię. Wlać oliwę, a po chwili dodać posiekane ząbki czosnku. Smażyć na małym ogniu czosnek przez ok. 1-2 minuty, aż przyjemny orzechowy zapach czosnku (gorzki zapach świadczy o tym, że przesadziliśmy i najlepiej wywalić taki czosnek, bo zepsuje nam smak całej potrawy). Szybko wrzucamy posiekane liście brokułu i mieszamy. Po ok. 2 minutach zalewamy całość śmietanką. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem.
- Pomidora siekamy w cząstki, a cebulkę kroimy w cienkie pół krążki. Mieszamy z różyczkami brokuła. Bazylię kropimy oliwą i rwiemy na drobno. Dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Można dosolić.
- Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Zajadamy z sałatką. Smacznego.