PLACUSZKI OWSIANE, SZYBKIE I PUSZYSTE

PLACUSZKI OWSIANE, SZYBKIE I PUSZYSTE

Szybki i przyjazny dzieciom pomysł na posiłek. U nas jest to absolutny pewniak. Moje dzieciaki jedzą z dżemem czy na szybko zrobionym musem z owoców. Do ciasta, przed smażeniem, można dodać jabłek, bananów czy gruszek. Sprawdzają się świetnie jako przekąska na dwór czy w podróży. Bardzo często robię podwójną porcję :).

Składniki na ok. 12 małych placuszków

  • 1 jajo
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę lub po prostu mąki owsianej (w wersji bezglutenowej, takie bez glutenu)
  • 1 łyżka oleju, oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • olej do nasmarowania patelni

Wykonanie

  1. Zmieszać jajo z jogurtem/maślanką i wybranym tłuszczem. Dodać mąkę owsianą/zmielone płatki. Można dodać pokrojone w plastry jabłko, gruszkę lub banana. Odstawić na ok. 5-10 minut.
  2. Smażyć na muśniętej olejem patelni dowolnej wielkości placuszki.
  3. Podawać z dowolnymi dodatkami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *