WEGAŃSKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

WEGAŃSKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Jak zjeść całą główkę młodej kapusty? Zrobić ten bigos. Jest tak pyszny, że nie można powstrzymać się od jedzenia. Jego dużym atutem jest dodatek lekko ukiszonych czereśni, ale bez nich smak aż tak dużo nie straci. Jeżeli jednak zdecydujecie się na eksperyment z kwasem owocowym to na pewno nie pożałujecie. Przepis na kwas jest banalny. Wystarczy do dużego słoja (ok. 3l) wrzucić czereśnie (do 1/3 wysokości słoja, na 3l potrzeba ok. 1kg owoców), zalać je 1,5l przegotowanej wody i dodać 2 łyżki miodu. Słój lekko tylko zakręcamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 2-3 dni. Codziennie albo nawet 2x dziennie należy zawartość zamieszać. Jak tylko zawartość nabierze rubinowego koloru zlewamy napój i wstawiamy do lodówki. Mój kwas stał o ok. pół dnia za długo – rozpoczęła się fermentacja octowa, no i smak octu jest lekko wyczuwalny w smaku i zapachu. Niemniej całość wyszła bardzo orzeźwiająca. Kwas powstaje przede wszystkim podczas fermentacji mlekowej, więc ilości alkoholu będą znikome jak w kefirze czy chlebie na zakwasie. Do stworzenia takiego napoju można użyć innych owoców, a także ziół. Ja na pewno jeszcze będę próbować innych kombinacji. Poniżej jednak przepis na bigos.

 

Składniki na gar bigosu:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia główka młodej kapusty
  • pęczek młodych marchewek (ok. 5sztuk)
  • 2 szklanki czereśni z kwasu czereśniowego (opcjonalnie, można zastąpić dodając garść kiszonych lub suszonych śliwek)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 pomidory bez skórki (wystarczy je sparzyć wrzątkiem i ściągnąć skórę)
  • 400g tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mieszanki dzikich ziół (z firmy Dar Natury, można zastąpić majerankiem lub dobrą mieszanką ziół do dań z kapusty)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cebule i czosnek posiekać, a następnie poddusić na oliwie.
  2. Marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki i wrzucić do duszących się warzyw.
  3. Kapustę poszatkować i dorzucić do gara. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie przykryć pokrywką i dusić przez ok. 10 minut. Następnie dolać sos sojowy, czereśnie i pokrojone w kawałki pomidory. Zamieszać i zostawić na kolejne 10 minut.
  5. Tofu pokroić w kostkę i dorzucić do gara razem z wędzoną papryką i ziołami. Zostawić na kolejne 5-10 minut lub do momentu aż kapusta będzie miękka.
  6. Gotowe danie doprawić solą (jeżeli odczuwacie taką potrzebę) oraz pieprzem. Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *