WEGAŃSKI PIEGUSEK

Nie mam zielonego pojęcia czy powstał już podobny przepis. Ja nic nie znalazłam. Zrobiłam go na zupełnym spontanie, bo została mi aquafaba z ciecierzycy. Bazą był przepis klasyczny na białkach. To co powstało to wg mnie klasyk nie do odróżnienia.
Składniki na formę 20x30cm
- aquafaba z jednej, dużej puszki ciecierzycy (400g)
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mąki (u mnie orkisz 2000)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g oleju roślinnego
Wykonanie
- Piekarnik nastawić na 180stC.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz suchy mak zmieszać. Można całość lub sam mak zmielić w młynku , smak maku jest wtedy głębszy, nie wchodzi w zęby 😉 i nasz organizm lepiej wykorzysta zawartość ziarenek.
- Ubić aquafabę na sztywno.
- Wciąż ubijając dodawać po trochu cukier, następnie olej i na końcu, po łyżce, mąkę z makiem.
- Przelać całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem, wysypaną bułką tartą lub kaszą manną (u mnie orkiszowa).
- Piec 40 minut lub do suchego patyczka.
- Ostudzić i zajadać. Polecam.