WEGAŃSKI PIEGUSEK

WEGAŃSKI PIEGUSEK

Nie mam zielonego pojęcia czy powstał już podobny przepis. Ja nic nie znalazłam. Zrobiłam go na zupełnym spontanie, bo została mi aquafaba z ciecierzycy. Bazą był przepis klasyczny na białkach. To co powstało to wg mnie klasyk nie do odróżnienia. 

Składniki na formę 20x30cm

  • aquafaba z jednej, dużej puszki ciecierzycy (400g)
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkisz 2000)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g oleju roślinnego

Wykonanie

  1. Piekarnik nastawić na 180stC.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz suchy mak zmieszać. Można całość lub sam mak zmielić w młynku lub TM, smak maku jest wtedy głębszy, nie wchodzi w zęby 😉 i nasz organizm lepiej wykorzysta zawartość ziarenek.
  3. Ubić aquafabę na sztywno (ja to robię w TM, więc zajmuje to ok.1,5 minuty, z motylkiem, obr. 4).
  4. Wciąż ubijając (TM – obr. 3) dodawać po trochu cukier, następnie olej i na końcu, po łyżce, mąkę z makiem.
  5. Przelać całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem, wysypaną bułką tartą lub kaszą manną (u mnie orkiszowa).
  6. Piec 40 minut lub do suchego patyczka.
  7. Ostudzić i zajadać. Polecam.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *