TARTA WIELU SMAKÓW

Zrobienie tego deseru nie zabierze dużo czasu, a wynik będzie doskonały. Jest zdrowa, a jednocześnie wykwintna.
Składniki na formę Ø28cm
spód
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki daktyli suszonych
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- ewentualnie 2 łyżki wody
frużelina
- ok. 150 – 200g malin
- 1/2 łyżeczki agar-agar + 1-2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
krem jaglany
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 20g cukru waniliowego
- 200g jogurtu greckiego lub mleczka kokosowego lub jogurtu wegańskiego
masa czekoladowa
- 100g czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao (min. 70%)
- ok. 1/3 – 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- chilli w zależności od wrażliwości na smak ostry (ja dałam 1/2 płaskiej łyżeczki, było dosyć ostre)
do przybrania
- borówki
- płatki nagietka (opcjonalnie)
Wykonanie
- Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. Ugotować w 1,2 szklance wody. Zostawić do przestygnięcia na ok. 1h.
- Płatki owsiane podprażyć z jedną łyżką masła lub oleju koko. Następnie zmiksować je z daktylami i orzechami włoskimi. Jeżeli nie macie silnego sprzętu to bezpieczniej będzie jeśli najpierw daktyle podgotujecie, ale tak, żeby zmiękły, a nadmiar wody odparował. Orzechy i płatki można zmielić w młynku.
- Zmielone składniki zagnieść z dodatkiem kolejnej łyżki masła lub oleju koko. Jeżeli masa jest zbyt sucha (tak może być jeżeli nie moczyliście daktyli) to można dodać 1-2 łyżki wody do masy. Powinna być kleista, ale tworzyć zwartą bryłę. Gotową masą wyklejcie formę – spód i brzegi o wysokości ok. 2-3 cm (można też ją rozwałkować na papierze). Wstawcie spód do lodówki.
- Agar-agar i ksylitol bądź cukier rozpuścić w 1-2 łyżkach wody i zagotować. Maliny rozgnieść ręką. Dodać gorący agar, wymieszać energicznie i szybko wyłożyć na dno spodu. Uwaga, bo będzie szybko zastygać. Włożyć całość ponownie do lodówki.
- Do kaszy dodać jogurt lub mleko koko oraz cukier waniliowy. Zblendować na w miarę gładki krem. Wyłożyć na spód z frużeliną. Wstawić ponownie do lodówki.
- Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Jeżeli będzie zbyt gęsta to można dodać nieco więcej mleka. Do gotowej masy dodać chilli i dobrze wymieszać. Teraz można zdjąć garnek lub miseczkę z kąpieli wodnej, a masę wylać na zastygający krem jaglany. Wyrównać powierzchnię i udekorować dowolnie.
- Tarta jest gotowa do jedzenia po ok. 4h spędzonych w lodówce.