TARTA WIELU SMAKÓW

TARTA WIELU SMAKÓW

Zrobienie tego deseru nie zabierze dużo czasu, a wynik będzie doskonały. Jest zdrowa, a jednocześnie wykwintna.

Składniki na formę Ø28cm

spód

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki daktyli suszonych
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • ewentualnie 2 łyżki wody

frużelina

  • ok. 150 – 200g malin
  • 1/2 łyżeczki agar-agar + 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru

krem jaglany

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 20g cukru waniliowego
  • 200g jogurtu greckiego lub mleczka kokosowego lub jogurtu wegańskiego

masa czekoladowa

  • 100g czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao (min. 70%)
  • ok. 1/3 – 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • chilli w zależności od wrażliwości na smak ostry (ja dałam 1/2 płaskiej łyżeczki, było dosyć ostre)

do przybrania

  • borówki
  • płatki nagietka (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć. Ugotować w 1,2 szklance wody. Zostawić do przestygnięcia na ok. 1h.
  2. Płatki owsiane podprażyć z jedną łyżką masła lub oleju koko. Następnie zmiksować je z daktylami i orzechami włoskimi. Jeżeli nie macie silnego sprzętu to bezpieczniej będzie jeśli najpierw daktyle podgotujecie, ale tak, żeby zmiękły, a nadmiar wody odparował. Orzechy i płatki można zmielić w młynku.
  3. Zmielone składniki zagnieść z dodatkiem kolejnej łyżki masła lub oleju koko. Jeżeli masa jest zbyt sucha (tak może być jeżeli nie moczyliście daktyli) to można dodać 1-2 łyżki wody do masy. Powinna być kleista, ale tworzyć zwartą bryłę. Gotową masą wyklejcie formę – spód i brzegi o wysokości ok. 2-3 cm (można też ją rozwałkować na papierze). Wstawcie spód do lodówki.
  4. Agar-agar i ksylitol bądź cukier rozpuścić w 1-2 łyżkach wody i zagotować. Maliny rozgnieść ręką. Dodać gorący agar, wymieszać energicznie i szybko wyłożyć na dno spodu. Uwaga, bo będzie szybko zastygać. Włożyć całość ponownie do lodówki.
  5. Do kaszy dodać jogurt lub mleko koko oraz cukier waniliowy. Zblendować na w miarę gładki krem. Wyłożyć na spód z frużeliną. Wstawić ponownie do lodówki.
  6. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Jeżeli będzie zbyt gęsta to można dodać nieco więcej mleka. Do gotowej masy dodać chilli i dobrze wymieszać. Teraz można zdjąć garnek lub miseczkę z kąpieli wodnej, a masę wylać na zastygający krem jaglany. Wyrównać powierzchnię i udekorować dowolnie.
  7. Tarta jest gotowa do jedzenia po ok. 4h spędzonych w lodówce.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *