LATO TORTÓW – PRZEPISY

LATO TORTÓW – PRZEPISY

Warsztaty kulinarne dla dorosłych to zdobywanie nowych umiejętności, a dla dzieci przygoda sensoryczna i plastyczna. Budowanie tortów może być fajną zabawą i okazją do spróbowania nowości.
Oto co przygotowałam dziś na warsztaty u Agaty.

 

Bazy – naleśniki. W dwóch wersjach. Pierwsze wegańskie, owsiane od Jadłonomi. A drugie wegańskie, bezglutenowe, gryczane z blogu Dieta warzywno-owocowa.

NALEŚNIKI GRYCZANE

  • biała gryka (niepalona kasza gryczana) namoczona min. 4-6h wcześniej
  • woda/mleko/jogurt
  • ewentualnie mielone siemię lniane/jajo

Grykę odcedzić po moczeniu. Dodać świeżej wody lub mleka i zblendować na gładko. Można dodać zmielone siemię lub jajo. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Te naleśniki trudno przypalić. Ja użyłam 2 szklanek suchej gryki, 2 łyżek mielonego siemienia i wody.

NALEŚNIKI OWSIANE

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1 3/4 szklanki mleka lub wody
  • 1 łyżka oleju
  • na czubku noża szczypta sody

Płatki zmielić. W misce wymieszać mąkę, sodę i zmielone płatki. Wlać mleko lub wodę i olej, dokładnie wymieszać. Ciasto zostawić na 15-30 minut, żeby zgęstniało.

 

Kremy były ze strączków. Dwa z fasoli, a jeden, cieszący się największą popularnością, z ciecierzycy.

CIECIORELLA

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej
  • 20 sztuk małych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego bez dodatków
  • woda z gotowania ciecierzycy lub zwykła, przegotowana do pożądanej gęstości

Daktyle namoczyć na 4-6h, zalewając je wodą w takiej ilości, żeby je przykryła. Ja zalewam daktyle wrzątkiem co przyspiesza cały proces. Pocięcie ich na plastry też skróci czas oczekiwania.
Całość (daktyle razem z wodą po moczeniu) blenduję na krem dodając nieco wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.

KREM BANANOWY Z FASOLI

  • 1 szklanka fasoli białej ugotowanej
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

Miksujemy na gładko.

KREM MANGO Z FASOLI

  • 2 szklanki fasoli białej ugotowanej
  • 1 mango

Miksujemy na gładko.

 

Do przybrania były owoce: porzeczki, morele, kiwi, borówki, truskawki, maliny.

Do posypania: wiórki i pokruszone batony z liofilizowanych owoców.

Było pysznie, kolorowo i twórczo.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *