BOTWINA Z BOBEM

BOTWINA Z BOBEM

Najlepsze przepisy to te, które wymyślam na spontanie. Z tego co mam pod ręką. Przy każdym poście przepisowym namawiam Was na wypróbowanie, więc może od dziś pora z tym skończyć. Dajcie znać czy wyszło i czy smakowało, bo nam bardzo. Jednym z istotnych składników jest czarna sól Kala Namak. Jest to sól zawierająca siarczany, więc ma zapach i smak jaja. Jest mniej słona niż zwykła sól, ale mimo wszystko nie należy z nią przesadzać.

Składniki na 2-3 porcje

  • pęczek botwiny z buraczkami (ok. 5 buraczków z liśćmi)
  • 0,5kg bobu ugotowanego i obranego (jeżeli lubicie w łupinie to nie obierajcie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 słodko-winne jabłka (u mnie Jonagored)
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżeczka czarnej soli Kala Namak (można użyć mniej zwykłej soli, ale polecam spróbować tej właśnie)
  • 3 łyżeczki uprażonych ziaren słonecznika (wyłuskanych)

dodatkowo do podania

  • jogurt (z mleka lub inny wegański)
  • kasza np. gryczana, ewentualnie pieczywo
  • liście sałaty, rukola

Wykonanie

  1. Rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie lub szeroki garnek. Wlać oliwę i wrzucić plastry czosnku. Chwilę je posmażyć.
  2. Dodać bób, przemieszać i smażyć na małym ogniu ok. 2-3 minut.
  3. Liście botwiny oraz łodygi posiekać, buraczki zetrzeć na grubych oczkach. Jabłko obrać i też zetrzeć. Wszystko wrzucić na patelnię i przemieszać.
  4. Gdy liście botwiny zwiotczeją dodać miętę i koperek oraz sól. Wyłączyć ogień, zamieszać i zostawić na ok. 5 minut.
  5. Na talerzu posypać uprażonym słonecznikiem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *