PLACUSZKI Z GRYKĄ I BIAŁYM SEREM/TOFU

PLACUSZKI Z GRYKĄ I BIAŁYM SEREM/TOFU

Jest to jedna z moich propozycji przygotowanych na spotkanie z rodzicami podczas warsztatów. Przepyszna kompozycja białego sera i kaszy gryczanej. Placuszki są świetne na każdą porę dnia oraz jako przekąska w plenerze. Są delikatne i pożywne. Dla mnie bomba.

Składniki na 10-12 sztuk

  • 0,5 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 150g białego sera półtłustego (można użyć tofu)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki koperku (lub dowolnej innej przyprawy)
  • olej roślinny do smażenia (można pominąć)

Wykonanie

  1. Kaszę płuczemy i gotujemy na sypko (proporcje 1:2). Studzimy.
  2. Dodajemy mąki, pokruszony ser (lub tofu) oraz jajo i koperek i wyrabiamy ręką do momentu aż masa będzie się kleić.
  3. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy kapkę tłuszczu i nakładamy łyżką kulki masy, które rozpłaszczamy na placki (łyżkę można pomoczyć w wodzie i wtedy nie będzie się przyklejała do masy).
  4. Smażymy na złoty kolor. Zjadamy z dowolnymi dodatkami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *