JAGIELNIK „VEGE TOFFI”

JAGIELNIK „VEGE TOFFI”

Wegańskie toffi jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Jest to pyszne połączenie daktyli i masła orzechowego. Jagielnik o takim smaku musiał być pyszny. Zachwycił zarówno rodziców jaki i dzieci. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru i wegański. Poza tym szybki do zrobienia i idealny jako zimny deser. Ozdobiłam go bananami oblanymi sokiem z cytryny, ale jak tylko pojawią się świeże owoce to zrobię w każdej wersji: z truskawkami, wiśniami, borówkami, malinami czy porzeczkami. Pyszności!

Składniki na tortownicę ∅16

spód

  • 3/4 szklanki płatków owisanych
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki daktyli (trzeba je pokroić i namoczyć min. 2h wcześniej)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)

masa

  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 70g daktyli
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)

dodatkowo

  • dowolne owoce, u mnie plasterki banana polane sokiem cytrynowym (neutralizuje mdły smak bananów i chroni je przed ciemnieniem)

Wykonanie

  1. Kaszę płuczemy i parzymy, a następnie gotujemy razem z pokrojonymi daktylami w wodzie lub mleku/napoju roślinnym (proporcje 1:2,2). Ja wcześniej zlałam wodę z moczenia daktyli na spód i dodałam ją do ogólnej puli wody na gotowanie kaszy. Kaszę studzimy przez ok. 30 minut (ciepła lepiej się blenduje).
  2. Podczas gotowania kaszy zajmujemy się spodem. Mielimy płatki i orzechy, a następnie blendujemy je z daktylami i olejem. Wykładamy gotową masą spód foremki i wkładamy do lodówki.
  3. Ostudzoną kaszę blendujemy z masłem orzechowym i olejem na optymalnie gładki krem (ja mam zawsze grudki). Wykładamy od razu na przygotowany spód, wygładzamy wierzch i układamy przygotowane owoce.
  4. Wstawiamy do lodówki na min. 4h. Po wyjęciu kroimi mokrym nożem (masa jest kleista).


1 thought on “JAGIELNIK „VEGE TOFFI””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *