GOTOWANY RYŻ Z MUNG I SZPINAKIEM

GOTOWANY RYŻ Z MUNG I SZPINAKIEM

Ten wpis najprawdopodobniej rozpocznie cykl wpisów z potrawami kuchni weddyjskiej. Wszystkie będą pochodzić z książki Kuchnia Kryszny, którą nabyłam dawno temu od członków karawany zwanej Wioska Kryszny. Nie mam zamiaru teraz pisać swoich rozważań nad tą grupą ludzi czy w ogóle religią/sektą. Faktem jest, że to dzięki nim poznałam pachnący przyprawami świat kuchni indyjskiej. Kiedy kupiłam książkę wiele z przypraw była nieosiągalna dla mnie, teraz rzecz się zmieniła i to mnie cieszy. Nie zapomnę jak głowiłam się nad źródłem groszku włoskiego. Dziś już wiem, że chodziło o ciecierzycę, która akurat wtedy była bardzo zapomniana. Zadziwiające tym bardziej, że ciecierzyca razem z soczewicą, grochem i bobem była jednym z podstawowych nasion strączkowych diety Słowian.

Na początek zaproponuję Gili Kitri czyli gotowany ryż z dalem i szpinakiem. Jest bardzo aromatyczny i sycący. Wspaniale rozgrzewa brzuch i daje dużo dobrej energii.

 

Składniki na 6-8 porcji (garnek 5l)

  • 250g ryżu brązowego
  • 250g fasoli mung
  • 50g masła/masła klarowanego/oleju roślinnego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 goździki
  • 1/2 – 2 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 250g świeżego szpinaku
  • 3 pomidory

Wykonanie

  1. Ryż i fasole namoczyć na min. 1h.
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło (lub po prostu podgrzać olej), wrzucić liście laurowe, goździki i imbir. Zamieszać i wrzucić odcedzony ryż z fasolą, zamieszać ponownie. Smażyć całość na małym ogniu, mieszając kilkakrotnie, przez ok. 10 minut. Zalać wodą. Wody ma być tyle, aby przykrywała całość 5cm ponad. Dodajemy kurkumę, gałkę i sól.  Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Szpinak myjemy i siekamy niezbyt drobno. Pomidory kroimy w kostkę.
  4. Sprawdzamy czy woda nie wygotowała się. Mieszamy całość i jeżeli nie ma już wody to dolewamy ok. 0,5 szklanki, wrzucamy szpinak i pomidory, a następnie całość mieszamy. Zostawiamy jeszcze na małym ogniu (jeżeli wody jest więcej) lub tylko pod przykryciem na ok. 15 minut. Ryż i fasola powinny być miękkie. Całość powinna być kleista.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *