ZIELONE CHACZAPURI

Nadziewany placek z serem to dosyć popularny tradycyjny posiłek. Robiąc ten inspirowałam się gruzińskim przepisem stąd nazwa. Sezon nowalijkowy tej wiosny otworzyłam wersją z liśćmi rzodkiewki, które też się wspaniale nadają. Tym razem liście rzodkiewki były tylko dodatkiem, a pierwsze skrzypce przyznałam szpinakowi. Ser do prawdziwego chaczapuri jest u nas niedostępny, a przynajmniej ja nie wiem gdzie go szukać. Użyłam względnie podobnego sera korycińskiego, a dokładnie mój kawałek był z orzechami włoskimi (można użyć dowolnego innego, polecam z młodym jęczmieniem). Placek jest pyszny na ciepło jak i na zimno, więc można spokojnie zabrać kilka na plenerowy wyjazd.
Składniki na 4 placki
ciasto
- 20g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250ml ciepłej wody
- 0,5 kg mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie 300g pełnoziarnistej i 200g białej) + kilka łyżek do podsypania
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub roztopionego, letniego masła
farsz
- 250g szpinaku (u mnie 200g + 50g liści rzodkiewki) + 2-3 garście do podania placków
- 300g sera korycińskiego lub innego dojrzewającego (najlepiej tzw. sera do chaczapuri)
- pęczek dymki ze szczypiorkiem lub sam szczypiorek lub średnia cebula
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- ewentualnie pieprz
dodatkowo
- 4 plasterki masła
- jogurt
Wykonanie
- Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki wody zrobić zaczyn, zostawić na 15 minut w cieple.
- Dodać do zaczynu mąkę, sól i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto dodając po łyżce oleju. Zostawić do wyrośnięcia na 1-2h.
- Szpinak umyć i oczyścić. Można usunąć łodyżki, ale ja tego nigdy nie robię. Zjadamy wszystko oprócz korzonków. Jeżeli używacie liści rzodkiewki to łodyżek lepiej się pozbyć, są zbyt twarde.
- Ser pokruszyć na przygotowane w misce liście.
- Dymkę, szczypiorek lub cebulę posiekać i lekko podsmażyć na tłuszczu. Dodać do sera i liści.
- Wszystkie składniki na farsz zagnieść jak ciasto, do powstania klejącej masy serowo-liściowej. Można dodać pieprz.
- Teraz nadziewamy placki (zdjęcie poniżej). Ciasto dzielimy na cztery kule, rozpłaszczamy. Farsz dzielimy na cztery kule i kładziemy po jednej na każdym placku. Zamykamy farsz w placku i rozpłaszczamy.
- Na każdy placek kładziemy plasterek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC.
- Pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do przestygnięcia i związania na ok. 10-15 minut. Można podawać z jogurtem lub innym dowolnym sosem.