ZIELONE CHACZAPURI

ZIELONE CHACZAPURI

Nadziewany placek z serem to dosyć popularny tradycyjny posiłek. Robiąc ten inspirowałam się gruzińskim przepisem stąd nazwa. Sezon nowalijkowy tej wiosny otworzyłam wersją z liśćmi rzodkiewki, które też się wspaniale nadają. Tym razem liście rzodkiewki były tylko dodatkiem, a pierwsze skrzypce przyznałam szpinakowi. Ser do prawdziwego chaczapuri jest u nas niedostępny, a przynajmniej ja nie wiem gdzie go szukać. Użyłam względnie podobnego sera korycińskiego, a dokładnie mój kawałek był z orzechami włoskimi (można użyć dowolnego innego, polecam z młodym jęczmieniem). Placek jest pyszny na ciepło jak i na zimno, więc można spokojnie zabrać kilka na plenerowy wyjazd. 

Składniki na 4 placki

ciasto

  • 20g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250ml ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie 300g pełnoziarnistej i 200g białej) + kilka łyżek do podsypania
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego, letniego masła

farsz

  • 250g szpinaku (u mnie 200g + 50g liści rzodkiewki) + 2-3 garście do podania placków
  • 300g sera korycińskiego lub innego dojrzewającego (najlepiej tzw. sera do chaczapuri)
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem lub sam szczypiorek lub średnia cebula
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • ewentualnie pieprz

dodatkowo

  • 4 plasterki masła
  • jogurt

 

Wykonanie

  1. Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki wody zrobić zaczyn, zostawić na 15 minut w cieple.
  2. Dodać do zaczynu mąkę, sól i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto dodając po łyżce oleju. Zostawić do wyrośnięcia na 1-2h.
  3. Szpinak umyć i oczyścić. Można usunąć łodyżki, ale ja tego nigdy nie robię. Zjadamy wszystko oprócz korzonków. Jeżeli używacie liści rzodkiewki to łodyżek lepiej się pozbyć, są zbyt twarde.
  4. Ser pokruszyć na przygotowane w misce liście.
  5. Dymkę, szczypiorek lub cebulę posiekać i lekko podsmażyć na tłuszczu. Dodać do sera i liści.
  6. Wszystkie składniki na farsz zagnieść jak ciasto, do powstania klejącej masy serowo-liściowej. Można dodać pieprz.
  7. Teraz nadziewamy placki (zdjęcie poniżej). Ciasto dzielimy na cztery kule, rozpłaszczamy. Farsz dzielimy na cztery kule i kładziemy po jednej na każdym placku. Zamykamy farsz w placku i rozpłaszczamy.
  8. Na każdy placek kładziemy plasterek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC.
  9. Pieczemy przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do przestygnięcia i związania na ok. 10-15 minut. Można podawać z jogurtem lub innym dowolnym sosem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *