JAGIELNIK GOŹDZIKOWY Z GRANATEM

JAGIELNIK GOŹDZIKOWY Z GRANATEM

Nazwa tego jagielnika nie jest przypadkowa. Ok, jest on kakaowy, ale goździk, mimo, że gra w nim pierwsze skrzypce. Nie bójcie się jednak, bo gra bardzo subtelnie. Deser jest mało słodki (wytrawny – jak to stwierdził małżonek), a kwaskowy granat przełamuje mdły jagielnikowy posmak. Jeżeli macie potrzebę większej słodyczy to koniecznie dorzućcie drugie tyle suszonych owoców lub po prostu cukru albo ksylitolu. Dla mnie jest idealny,szczególnie z dobrą, czarną kawą.

Składniki na tortownicę ∅16

spód

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki lnu złocistego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 6 moreli suszonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła

masa

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
  • 1,7 szklanki wody
  • 70g daktyli suszonych
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła

dodatkowo

  • 1/2 – 2/3 granata

 

Wykonanie

  1. Kaszę wypłukać, wyparzyć lub uprażyć i ugotować z wodą i mlekiem, daktylami, kakao, goździkami i cynamonem. Zostawić do przestygnięcia.
  2. Boki wewnętrzne tortownicy wysmarować masłem lub olejem koko.
  3.  Orzechy, płatki i len zmielić na mąkę i zblendować ją z morelami i olejem lub masłem. Dobrze zagnieść. Wyłożyć spód tortownicy.
  4. Masę jaglaną zmielić z dodatkiem oleju lub masła. Wyłożyć na gotowy spód w tortownicy. Wygładzić mokrym spodem łyżki.
  5. Jagielnik posypać suto pestkami granatu i lekko docisnąć.
  6. Zostawić na min. 4 godziny w lodówce do zastygnięcia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *