KULEBIAK Z KREMEM BURACZANYM

KULEBIAK Z KREMEM BURACZANYM

Danie pasuje na przyjęcie lub świąteczny posiłek. Ja zrobiłam na leniwe i mroźne niedzielne popołudnie. Połączenie suszonych pomidorów z kiszoną kapustą zapewni smak umami bez grzybów i dzięki temu nawet najmniejsza z naszej rodziny mogła nacieszyć się smakiem kulebiaka. A po spotkaniu słodkich, pieczonych warzyw z zakwasem zupa nabrała intensywnie słodko-kwaśnego smaku. Składniki na 2 kulebiaki

farsz

  • 500g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • woda, ok. 1/3 szklanki

ciasto

  • 500g mąki (u mnie 350g razowej orkiszowej i 150g białej)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa
  • 1 jajo lub 60g jaja siemieniowego
  • 100g masła roztopionego lub oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania przy wałkowaniu
  • dodatkowo: kilka łyżek oleju, czarnuszka

Wykonanie

  1. Drożdże rozkruszyć, zalać połową wody i dodać słodziwo. Poczekać ok. 15 minut aż zaczyn ruszy.
  2. W tym czasie posiekać cebulę, wrzucić na ciepły olej i zeszklić. Po chwili dodać posiekane pomidory, a po kolejnych kilku 2-3 minutach dodać posiekaną kapustę. Zalać wodą, doprwić ją do wrzenia, dodać kminek, zamieszać i przykryć. Niech się dusi ok. 30 minut lub do czasu aż kapusta zmięknie.
  3. Do gotowego zaczynu dodać resztę wody, jajo, mąkę i sól. Wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto ręką lub robotem. Podczas wyrabiania dodawać tłuszcz w 3-4 porcjach. Po 5-10 minutach odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5h.
  4. Ugotowaną kapustę zostawić do ostudzenia.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2porcje. Każdą rozwałkować na kształt prostokątnopodobny, posmarować nieco olejem i nałożyć po połowie farszu. Zawinąć w rulon, przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować olejem i posypać czarnuszką.
  6. Piec w 200stC przez ok. 40-45 minut.

Zupa krem, 2-3 porcje

  • 300g buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • woda lub bulion, ok. 1-2 szklanek
  • dodatkowo: koperek, śmietana
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Buraki obrać, pokroić na kawałki i zrobić z nich pakunek owinięty papierem do pieczenia. Włożyć na blachę i włożyć do 180stC na 1h.
  2. Po 0,5h dołożyć drugi pakunek z całym jabłkiem, cebulą w łupinach i czosnkiem też w łupinach. One mają się piec 0,5h, czyli do końca czasu pozostałego burakom.
  3. Upieczone i ostudzone buraki przerzucić do garnka, dodać miąższ jabłka, cebulę bez łupiny i korzonka oraz obrany czosnek. Dodać zakwas i tyle wody lub bulionu, żeby konsystencja była zadowalająca. Zmiksować na krem i doprawić do smaku.
  4. Zagotować i przełożyć do miseczek.
  5. Można posypać koperkiem i/lub dodać śmietany.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *