OGÓRKOWA Z KURKUMĄ

OGÓRKOWA Z KURKUMĄ

Na zimno, na bolące gardło, na lepszy humor. Rozgrzewająca i słodko-kwaśna. Klasyk z orientalnym sznytem.  Jego bardziej ekstrawagancka wersja to zupa z kiszonego topinambura.

Składniki na 8 porcji

  • wywar z warzyw ok. 2l
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 2 średnie cebule
  • kawałek pora (ok. 10cm)
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego dowolnego oleju
  • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (w wersji wege dodatkowa łyżka oleju)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. W garnku rozgrzać olej z masłem (albo sam olej). Wrzucić posiekane w drobną kostkę cebule i pora, zeszklić. Dodać kurkumę oraz pieprz i jeszcze chwilę smażyć.
  2. Ogórki, marchewki i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do cebuli i pora. Smażyć całość ok. 5 minut mieszając kilka razy.
  3. W oddzielnym garnuszku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Niech wody nie będzie za dużo. Wystarczy tyle, żeby zakryło ziemniaki. Ziemniaki powinny się ugotować w ciągu 15-20 minut od zagotowania wody. Wody nie wylewać, całość dodamy do zupy.
  4. Podsmażone warzywa zalewamy wywarem z warzyw i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie powinny zrobić się ziemniaki.
  5. Miękkie ziemniaki dodajemy z wodą do zupy. Dokwaszamy do smaku kwasem z ogórków. Dodajemy majeranek i kminek. Ewentualnie można dosolić, ale ja tego nie robię. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.
  6. Dla zwiększenia wartości odżywczych można posypać natką pietruszki przed podaniem. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *