KLUSECZKI Z TOPINAMBURA Z SOSEM MARCHEWKOWO-GRUSZKOWYM

KLUSECZKI Z TOPINAMBURA Z SOSEM MARCHEWKOWO-GRUSZKOWYM

To mogły być kopytka. To miały być kopytka. Nie stały się. Zostałam sama z Młodszą i nie byłam w stanie nic ukulać z małymi, kochanymi rączkami machającymi mi nad blatem. Schowanie rączek pod chustę nie wchodziło w grę. Perspektywa dziecka w plecaku groziła skopanymi plecami. Są kluseczki słodziutkie i sos słodziutki. Do tego pikantne kiełki rzodkiewki i moja ulubiona surówka, a jakże, z rzepy. Nie byłam pewna czy topinambur da radę, więc wzorowałam się na przepisie na kopytka z blogu Lubczyk i Wanilia.

 

Składniki na 2 porcje

kluski

  • 500g obranego topinambura (straty z obierania mogą być różne)
  • 2 łyżki mielonego siemienia + 4 łyżki gorącej wody lub 1 jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek mąki orkiszowej 2000 (lub innej) + ewentualnie jeszcze trochę

sos

  • 2-3 marchewki
  • 1 gruszka (może być też jabłko, ale smak będzie nieco inny)
  • 1 łyżeczka pasty tahini

dodatkowo

  • kiełki rzodkiewki lub inny dowolny, najlepiej pikantny dodatek

 

Wykonanie

  1. Topinambur należy wcześniej ugotować. Ja gotowałam na parze.
  2. W tym samym czasie zalać w rondelku obraną i pociętą w talarki marchewkę. Marchewka ma wystawać ponad poziom wody.
  3. Ugotować marchew do miękkości tj. ok. 30 minut. Należy sprawdzać poziom wody i dolać w razie potrzeby. Idealnie jak na koniec gotowania wody jest ok. 1cm na dnie.
  4. Do marchewki dodać obraną i pozbawioną gniazd gruszkę. Dusić całość jeszcze przez 5 minut, po czym dodać tahinę i zblendować na gładko.
  5. Topinambur zblendować z siemieniem lub jajem i mąką ziemniaczaną.
  6. Dodawać do masy mąkę orkiszową do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji (nie może być lejąca).
  7. Kłaść na wrzącą wodę po ok. 1/2 łyżki masy. Wyjmować 1-2 minuty po wypłynięciu.
  8. Podawać z ciepłym sosem i np. kiełkami. Smacznego.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *