TORCIK CIASTECZKOWY Z BIAŁYM KREMEM

TORCIK CIASTECZKOWY Z BIAŁYM KREMEM

Ten przepyszny torcik może być w wersji 3xbez ale też ze wszystkim. Jego najistotniejszą częścią są oczywiście ciasteczka zrobione w połowie z mąki ciecierzycowej. Przepis na jego wegańską wersję znalazłam na Faring Well i tam też odsyłam tych co potrzebują ściślejszych instrukcji co do kremu. Swój torcik posypałam jagodami, ale wybór owoców jest tutaj bardzo dowolny.

Składniki na blaszkę 10x20cm
ciasteczka
  • 120g mąki z ciecierzycy
  • 90g mąki owsianej
  • 60g cukru nierafinowanego
  • 30g kakao
  • 1 jajo lub 1 jajo siemieniowe (1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana ok. 3 łyżkami ciepłej wody)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 50g masła lub oleju kokosowego
  • 1/4 szklanka mleka lub napoju roślinnego
krem opcja nr 1 z nabiałem
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30% lub 350 ml jogurtu
  • 2-3 łyżki cukru lub innego słodziwa
  • ew. 1 łyżeczka mielonej wanilii
krem opcja nr 2 bez nabiału/wegańska
  • 3 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (po 400ml)
  • 3 łyżki cukru lub innego słodziwa
  • ew. 1 łyżeczka mielonej wanilii
Wykonanie
ciasteczka
  1. Tłuszcz rozpuścić i lekko ostudzić (nie może być gorący).
  2. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
  3. Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 5cm. Schłodzić z zamrażarce przez 1h.
  4. Zmrożony wałek pociąć na cienkie plastry (im cieńsze tym lepiej, moje miały ok. 7-10mm grubości). Położyć na blasze i piec w 180stC przez 12-15 minut.
  5. Po ostudzeniu wykładać ciasteczkami warstwy torciku. Przekładamy go oczywiście wybranym kremem.

krem nr 1

  1. Mascarpone oraz jogurt lub śmietankę schłodzić.
  2. Śmietankę ubić z cukrem a jogurt wystarczy wymieszać z cukrem.
  3. Do śmietanki lub jogurtu dodawać partiami mascarpone, ciągle ubijając masę.
  4. Gotowym kremem od razu przekładać torcik. Ewentualnie posypać owocami.
  5. Torcik schłodzić przez noc.

krem n 2

  1. Z puszek wyciągnąć tylko stałą, białą „śmietankę” kokosową i ubić z cukrem.
  2. Gotowym kremem od razu przekładać torcik. Ewentualnie posypać owocami.
  3. Torcik schłodzić przez noc.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *