KLOPSIKI JAGLANE Z JARMUŻEM I SOS POMIDOROWO-SOCZEWICOWY

Polecam zaserwować ten zestaw w pełni. W wersji wege i bezmlecznej jogurt można zastąpić jogurtem lub śmietaną roślinną albo po prostu olejem. Przepis na klopsiki ściągnęłam od erVegan.
Składniki na 2 porcje
klopsiki
- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki posiekanego jarmużu
- 1 cebula
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej lub zwykłej
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
panierka do klopsików
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju lub oliwy
sos
- 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
- 300ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej lub zwykłej
- szczypta chilli
- sól do smaku
surówka
- 1 jabłko
- 1 rzepa
- 3 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
Wykonanie
klopsiki
- Kaszę ugotować.
- Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie lub oleju, dodać jarmuż i poddusić ok. 5-10 minut.
- Połączyć wszystkie składniki i lekko zblendować. Masa ma być klejąca, ale nie jednolita.
- Formować klopsiki, obtaczać w oleju wymieszanym z sezamem. Kłaść na blasze i piec 30 minut w 180stC.
sos
- Zeszklić posiekaną cebulę na oliwie lub oleju.
- Dodać przepłukaną soczewicę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek, mieloną paprykę, a następnie passatę lub przecier.
- Ugotować do miękkości tj. ok. 20 minut.
- Zblendować na gładko. Jeżeli jest zbyt gęsty dodać wody. Doprawić do smaku.
surówka
- Zetrzeć jabłko i rzepę na tarce.
- Dodać jogurt (lub olej) i doprawić.