OWSIANY ORZECHOWIEC

OWSIANY ORZECHOWIEC
Zrobiliście kiedyś za dużo owsianki? Ale tak, dużo za dużo? Nie? To zróbcie. Pożywne, rozgrzewające i orzechowe. Deserowa wersja śniadania lub kolacji. Mniam.

Składniki na tortownicę 26cm
  • 3 szklanki ugotowanych na wodzie płatków owsianych z 1 łyżką siemienia lnianego lub chia
  • 150g masła migdałowego lub zmielonych migdałów lub innych orzechów np. laskowych
  • 50ml oleju roślinnego
  • 4 jaja
  • 50g ksylitolu lub cukru
  • 50g miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 2 garści suszonych moreli
„kruszonka”
  • 4 łyżki drobnych płatków owsianych suchych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
Wykonanie
  1.  Włączyć piekarnik na 180stC. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz  moreli, zmiksować na gładko. Dodać posiekane morele, wymieszać i wyłożyć całość do wyłożonej papierem tortownicy.
  2. W garnuszku rozpuścić miód i olej lub masło na kruszonkę. Wymieszać z suchymi płatkami i orzechami, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
  3. Piec 45 minut. Odczekać przynajmniej 1h, potem można jeść jeszcze ciepłe. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *