TORCIK MAKOWY

Moja wizja ciasta makowego. Bardzo polecam.
Składniki na blachę 30x20cm
biszkopt (może być wasz ulubiony, ja akurat wybrałam ten)
5 jaj
2 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder (lub po prostu cukru pudru)
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
250g sparzonego maku
50g nerkowców (moczonych min. 2h)
1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej
100g żurawiny
6 śliwek suszonych
6 moreli suszonych
50g siekanych migdałów (ja dodałam słupki)
przełożenie
1 słoik powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu kwaskowy (ja dałam swoich powideł śliwkowo-czeremchowych)
polewa
400ml mleka kokosowego (1 duża puszka)
2 łyżki cukru trzcinowego
50g płatków migdałowych
Wykonanie
- Robimy biszkopt. Włączamy piekarnik na 170stC. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i ubijamy aż nabierze blasku. Dodajemy po jednym żółtku, na na koniec, po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Od razu wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut. Gotowy biszkopt studzimy.
- Masa makowa. Mak mielimy min. 3 razy razem z nerkowcami (ja robiłam to w wyciskarce ślimakowej). Śliwki i morele kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy razem z żurawiną przez ok. 10 minut w 1,5 szklanki wody. Następnie odcedzamy owoce, zostawiamy wodę z gotowania (!!!), którą uzupełniamy do objętości 1,5 szklanki i w niej gotujemy sparzoną kaszę jaglaną. Kaszę gotujemy oczywiście do miękkości czyli ok. 20 minut. Ugotowaną i przestudzoną kaszę miksujemy, a następnie łączymy z makiem. Na koniec dodajemy wygotowane owoce i migdały.
- Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy z wierzchu połową powideł lub dżemu, a na niego wykładamy 1/3 masy makowej. Uwaga – masa jest mało podatna na rozsmarowanie, więc lepiej nakładać ją partiami, żeby nie zmasakrować biszkoptu. Drugą połowę powideł lub dżemu nakładamy na masę makową i całość przykrywamy drugim blatem. Resztę masy nakładamy na wierzch i boki torciku.
- Polewa. W garnku o grubym dnie gotujemy na małym ogniu mleko kokosowe z cukrem. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje i lekko zbrązowieje. Może to trwać nawet 1h. Pod koniec trzeba często mieszać i zeskrobywać przyklejoną polewę ze ścianek garnka.
- Gotową polewę nakładamy na wierzch torcika. Najlepiej wylewać ją cienką strużką. Na koniec płatki migdałowe.
- Torcik wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego.