PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI

Ta pasta wyszła mi całkiem sympatycznie jednak została przyćmiona przez tą z żółtego grochu. Obie powstały w ramach akcji niedzielny naleśnik. Rzeczywiście zarówno jedna jak i druga idealnie pasują tak do chleba jak i do naleśników. Na zdjęciu naleśnik z kaszy gryczanej (z jajem i mlekiem migdałowym), pasta soczewicowo-marchewkowa i kiełki pora. Mniam.
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta soli
- pieprz
Wykonanie
- Soczewicę opłukać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić razem do garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Gotować ok. 20 minut, a po wyłączeniu wsypać czarnuszkę i zostawić na 10 minut pod przykryciem.
- Zdjąć pokrywkę i całość wymieszać robiąc przy tym pastę. Dodać resztę przypraw i zostawić do ostygnięcia. Voila. Gotowe.