VEGE MAC ‚N’ CHEESE Z PRAŻONĄ CIECIERZYCĄ

VEGE MAC ‚N’ CHEESE Z PRAŻONĄ CIECIERZYCĄ
Do pełni tego dania zabrakło mi tylko pomarańczowej i słodkiej marchewki. W lodówce zostały mi tylko dwie kolorowe tj. żółta i fioletowa, więc oczywiście wybrałam tą pierwszą. Po połączeniu sosu z ciemnym makaronem orkiszowym „serowy” kolor stał się zupełnie niewidoczny. Ale co tam. Liczy się smak, a ten jest wspaniały. Przepis na sos to wariacja na temat „serowego” sosu, który znajdziecie w spisie przepisów. Bardzo polecam.

Składniki na 3-4 porcje

  • 1/2 szklanki nerkowców (należy je namoczyć na min. 2h)
  • 1/2 startej, surowej marchewki (najlepiej słodkiej i pomarańczowej)
  • 1/2 średniej cebuli (okazało się, że jej też nie miałam w lodówce, więc zrobiłam bez, ale polecam ją dodać)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tahiny
  • 3 łyżki suszonych płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 pełna szklanka bulionu warzywnego lub wody (można dodać trzy kapki więcej)
  • 1 łyżka skrobi (np. ziemniaczanej)


dodatki

  • oczywiście makaron ulubiony
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • ok. 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) uprażonej w piekarniku lub na patelni z oliwą oraz ulubionymi przyprawami (u mnie słodka papryka, szczypta chilli i soli)

Wykonanie

  1. Nerkowce, marchew, cebulę, czosnek, sól, sok z cytryny, tahinę, płatki drożdżowe i oliwę zmiksować na gładko (u mnie tradycyjnie były grudki, ale tak też jest ok, są takie lekko serowe 😉 ).
  2. Połączyć z bulionem (lub wodą) i skrobią. Dobrze wymieszać.
  3. Stale mieszając podgrzać sos do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować tak przez ok. 3-5 minut. Ciągle mieszać.
  4. Połączyć sos z ugotowanym makaronem. Posypać na talerzach uprażoną ciecierzycą i zieleniną. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *