BURACZKOWO-KOKOSOWY KREM Z RAZOWYMI GRZANKAMI

Ten przepis to jesienna wersja dalu z botwiny z blogu Jadłonomia. Połączenie buraków i mleczka kokosowego jest bardzo apetyczne, a dodatek soczewicy nadaje całości jeszcze wyższych wartości odżywczych. Polecam z razowymi grzankami i koperkiem, pycha.
Składniki na 2 porcje
- 2 upieczone lub ugotowane w mundurkach buraki
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta kolendry w ziarnach
- szczypta kuminu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- grzanki z żytniego razowca lub innego pieczywa (chleb pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w oliwie i upiekłam w 180stC)
- koperek
Wykonanie
- W garnku rozgrzać lekko oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać przyprawy, zamieszać i podsmażyć przez ok. 3 minuty.
- Dodać wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę buraki, zamieszać i zostawić na kolejne kilka minut.
- Zalać wodą i gotować aż soczewica zmięknie tj. ok 20 minut.
- Dodać mleczko kokosowe i zblendować na krem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
- Nałożyć na talerz, posypać grzankami i koperkiem. Smacznego.